Thaci: Uskoro rješenje za konačni sporazum sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da će se narednih nedjelja i mjeseci pronaći rješenje za konačni sporazum Kosova i Srbije.
U izjavi medijima u Briselu, gdje će učestvovati sastanku lidera regiona na poziv visoke predstavnice EU Federice Mogherini, Thaci je kazao da je pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrda da će SAD biti uz Kosovo i da će pružiti podršku u ovoj fazi postizanja konačnog sporazuma.

“Poruke Trumpa trebaju dobro da se pročitaju i shvate. Mi nemamo boljeg saveznika od SAD-a, ne znam ko bi trebao da govori o Kosovu ukoliko ne govori SAD. Svi oni koji su bili svjedoci pregovora u Briselu, znaju da je SAD uključen u proces postizanja historijskog sporazuma. Narednih nedjelja i mjeseci pronaći će se rješenje za konačni sporazum između Kosova i Srbije”, kazao je Thaci.

On je, međutim, naglasio da kosovska strana ne smije da izgubi ovaj trenutak međunarodne pažnje za Kosovo, jer se u suprotnom može platiti visoka cijena, prenosi RSE.

Na današnjem sastanku u Briselu biće riječi o situaciji u regionu tokom 2018. godine, kao i o planovima za narednu godinu.

(Vijesti.ba)

Back to top button