Almir Ejubović kriv za smrt tri djevojke, osuđen na 15 godina zatvora

Foto: K. S./Klix.ba
Almir Ejubović, vozač BMW-a koji se 29. juna 2018. godine zabio u metalni stub na autoputu A1 kod Sarajeva, prilikom čega su tragično poginule tri djevojke, osuđen je na 15 godina i 10 mjeseci zatvora.

Prvostepena odluka donesena je u četvrtak na Kantonalnom sudu u Sarajevu, a na odluku postoji pravo žalbe.

Sud je utvrdio da je Ejubović vozio 166 km na sat, a dodatne mjere koje su presuđene prvostepenom odlukom uključuju zabranu upravljanja vozilom u trajanju od pet godina te plaćanje odštete Autocestama FBiH. Kao olakšavajuću okolnost Sud je uzeo činjenicu da je Ejubović mlada osoba, da nije ranije osuđivan i da nije konzumirao alkohol.

Također, Sud je odlučio Ejuboviću produžiti pritvor na pet mjeseci.

Na posljednjem ročištu psihijatrijska vještakinja Ruža Milićević kazala je kako Ejubović smatra da je “Bog htio uzeti njegove saputnice”.

Podsjećamo, on se izjasnio da nije kriv, a nalaz krvi je pokazao da Ejubović u trenutku nesreće nije imao alkohola u krvi. Ranije je tvrdio da je vozio brzinom blizu 100 km/h. Prema nalazima vještaka koji su predočeni na ranijim ročištima, pokazali su da je nesreća u kojoj su poginule tri djevojke propust Almira Ejubovića.

Ejubović se od hapšenja nalazi u pritvoru u KPZ-u Mostar, a ranije je tražio da mu se odobre slobodne posjete, na šta mu je sud odgovorio da na to nema pravo jer nije u bračnom odnosu.

Prema navodima iz optužnice, Ejubovića se tereti da je, upravljajući svojim neregistrovanim putničkim motornim vozilom BMW X5 bez važeće vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, krećući se iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji, svjestan da grubim kršenjem saobraćajnih propisa može dovesti u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, na što je pristao, ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, krećući se brzinom od blizu 166 km/h na mjestu gdje je saobraćajnim znakom propisana brzina do 120 km/h, usljed čega je prouzrokovao smrt više osoba, dok je jedna osoba zadobila teške tjelesne povrede opasne po život.

U nesreći su poginule 17-godišnja Lejla Oruč, 16-godišnja Nađa Neradin i 18-godišnja Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome.

Klix.ba

Back to top button