Nove kamere “love” neregistrovana vozila, vozačima stignu i četiri kazne dnevno

Problem je nastao jer su mnogobrojni vozači dobili kazne iako su zahtjeve za produženje registracije uredno predali i platili osiguravajućim kućama

Brojni vozači u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu ostali su neugodno iznenađeni, kada su na njihova vrata stigle vrtoglavo visoke novčane kazne zbog vožnje neregistrovanih automobila.

Naime, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nedavno je postavila dvije fiksne analitičke (ANPR) kamere u ulici Kurta Shorka na Dobrinji i u Binježevu koje otkrivaju neregistrovana i ukradena vozila.

Kako su nam pojasnili u MUP-u KS, ove takozvane “Sparta“ kamere automatski evidentiraju kada prođe vozilo sa nevažećom registraskom oznakom, potom se uzimaju podaci o vozilu i vlasniku vozila sa servera i pišu se kazne vozačima.

– Kamere vrše detekciju vozila, koje se na osnovu prepoznatih registarskih tablica provjeravaju sa povezanim bazama podataka (državnih i policijskih organa), kao i internim bazama koje se administriraju u okviru postojećeg informatičkog sistema – navode iz MUP-a.

Međutim, problem je nastao jer su mnogobrojni vozači dobili kazne, iako su zahtjeve za produženje registracije uredno predali i platili osiguravajućim kućama. Misleći da je to dovoljno, uredno voze svoje automobile, ne znajući da ih “Sparta hvata“ i da će dobiti sankcije zbog načinjenog prekršaja svaki put kada prođu pored ove kamere.

– Ja sam uredno platila i predala auto-kući zahtjev 12.02. da bi mi uredno došla kazna da 14.02. vozilo nije bilo registrovano. Išla sam u jedinicu za saobraćaj, rekli su mi da je auto registrovano tek 23.02. tada su papiri završeni. Ja sam dobro prošla, jedna kazna 100 KM i jedan bod, a čovjek iza mene 30 kazni za sedam dana dobio – kazala je jedna od “žrtvi“ Sparte, koja je bila prinuđena platiti kaznu.

Kako za Faktor pojašnjava glasnogovornica MUP-a Suvada Kuldija, često se dešava da vozači predaju zahtjeve za produženje registracije osiguravajućim kućama, ali one tek za nekoliko dana proslijede zahtjeve MUP-u. U tom periodu, građani uredno voze automobile vjerujući da neće dobiti kaznu, iako im nije završena registracija, čime prave prekršaj, a prekrašaji se, kako kaže, moraju platiti.

– Ljudi imaju potvrdu da su predali zahtjev osiguravajućoj kući, ali nije osiguravajuća kuća ta koja taj dio radi. Čovjek misli da je vozilo osigurano čim je predao zahtjev osiguravajućoj kući, a osiguravajuće kuće često zadržavaju, odnosno ne predaju odmah dokumente, a to znači da vozilo još nije registrovano – navodi Kuldija.

Razlog zbog kojeg od visine kazni vozače nerijetko zaboli glava jeste što koliko god puta da prođu pored “Sparte“, toliko prekrašaja naprave i kazni dobiju.

– Za svaki put kada vozača uhvati kamera i očita registracije, dakle za svaki prolazak pored kamere vozač će platiti novčanu kaznu od 100 KM i jedan kazneni bod. Ako sedam puta prođu pored kamere to je već 700 KM i sedam bodova, a ako skupe sedam bodova u toku jedne godine moraju ponovo ići na predavanja za vožnju – ističe glasnogovornica MUP-a KS.

Vlasnici firmi čija vozila nisu registrovana proći će mnogo gore, te će ukoliko ih uhvati “Sparta“ morati platiti kaznu od 500 do 5.000 KM.

MUP KS u narednom periodu planira proširenje informacionog sistema i nabavku još nekoliko ANPR kamera. Inače, nabavka jedne kamere, zajedno sa pratećom opremom za prenos podataka, iznosi oko 25.000 KM.

Izvor:
Faktor

Back to top button