‘Sine, mama ti je poginula, nisam smio da ti kažem…’ Potresna svjedočenja o jezivoj nesreći kod Niša lede krv…

Stani, voz! Stani, voz! – vikali su putnici vozaču, a on im je navodno odgovorio: „Spasavajte se kako umijete, bježite.Dvoje tinejdžera i tri odrasle osobe poginuli su u sudaru voza i autobusa na pružnom prelazu u selu Donje Međurovo kod Niša. Trideset osoba zadobilo je teže i lakše povrede.

„Ljudi, udario nas je voz!“, povikali su putnici iz autobusa „Nišekspresa“ u koga je juče oko 7.30 udario voz i prepolovio ga u selu Donje Međurovo kod Niša.Među povrijeđenima ima desetoro učenika niških srednjih škola, jer je ovaj autobus mahom prevozio đake.

Razgovor mobilnim

Bilo je strašno. Autobus koji je išao iz pravca Prokuplja popeo se na šine i tada se začuo prasak. Voz je udario autobus po sredini, gurao ga nekoliko metara i bacio na metalni stub. Autobus se nakon udara bukvalno pocijepao napola. Jedan dio vozila ostao je s lijeve strane pruge, dok je drugi ostao s desne – kaže izvor.

Prema riječima preživjelih putnika, svi su upozoravali vozača da nailazi voz.
Stani, voz! Stani, voz! – vikali su putnici vozaču, a on im je navodno odgovorio: „Spasavajte se kako umijete, bježite!“
Učenici N. D. (16) i J. P. (16), koji su čudom ostali živi, ispričali su za Kurir da je vozač u trenutku nesreće pričao mobilnim telefonom.
On je očigledno mislio da će uspjeti da prijeđe prugu prije voza, jer voz nije brzo išao. Na tom prijelazu mašinovođe obično uspore i trube, a tako je bilo i sada. Mi smo sjedili na zadnjim sjedištima i u trenutku udarca smo odletjeli na drugu stranu vozila. Užasne scene su bile posle sudara. Krv na sve strane, ljudi su kukali – kažu učenici.

Drugi preživjeli posvjedočili su da su putnici koji su sjedili na sredini autobusa poispadali.Nekoliko njih je ostalo da leži u snijegu. Neki su uspjeli da ustani, neki nisu mogli. Svi su bili unezvjereni i preplašeni – kaže jedan od preživjelih putnika.

Na mjesto nesreće ubrzo su stigli Hitna pomoć, policija i vatrogasci.

Ljekari nisu znali kome prvo da pomažu. Neki su bili ispod autobusa, neki su bili zarobljeni u olupini, pa su vatrogasci morali da ih vade. Toliko je bilo strašno da su čak i policajci plakali dok su izvlačili učenike – kaže izvor.

Zdrobljena žena

Jedan ljekar iz Hitne pomoći ispričao je da mu je najteže bilo dok je izvlačio leš žene koji je bio zarobljen ispod autobusa.
Nesrećna žena je bila skroz zdrobljena. Kada sam počeo da je izvlačim, shvatio sam da izvlačim polovinu njenog tijela, a da je druga polovina ostala zarobljena – prepričao je ljekar.

Iz „Nišekspresa“ tvrde: VOZAČ JE ISKUSAN

Novica Tasić, zamenik direktor firme „Nišekspres“, rekao je juče da ne želi da spekuliše o uzrocima saobraćajne nesreće dok svoj dio posla ne završe istražni organi, ali je istakao da se mora uzeti u obzir da je pružni prelaz bio neobezbijeđen.

U ovom trenutku ne mogu da govorim o odgovornosti vozača autobusa. Mogu da kažem da je on ispunjavao sve zakonske uslove za obavljanje svog posla. On je 17. jula 2017. prošao sistematski pregled, koji se prolazi na dve godine, i ispunjavao je sve uslove za vozački posao. Vozač ima 31 godinu, ima radno iskustvo od pet godina i devet mjeseci, a u našoj firmi je godinu i po dana. U četvrtak je smjenu završio u 16.45 sati, a u petak je počeo da radi u 6.25, što pokazuje da su ispunjeni uslovi i u pogledu dužine obaveznog odmora. Autobus je kontrolisan, vozač je testiran na alkohol i bili su ispunjeni svi uslovi da počne s radom – rekao je Tasić i dodao da je više puta upozoravao nadležne na neadekvatno obezbijeđene i opremljene pružne prelaze.

Kako saznajemo, mašinovođa, koji nije uspio da se zaustavi na vrijeme, nalazi se u teškom psihičkom stanju.
On ima i fizičke povrede, ali je i psihički veoma loše. Nalazi se u nervnom rastrojstvu, zbog čega je smješten na psihijatriju i ljekari neprestano paze na njega. On ne prestaje da plače i pita se da li je mogao da izbjegne nesreću. Tvrdi da je upozoravao vozača autobusa, svirao i kočio, ali džabe… – kaže naš izvor i dodaje da se tragedija dogodila nedaleko od stanice.Voz je primio putnike i krenuo iz stanice. Samo 600 metara dalje desila se katastrofa. Voz nije brzo išao, ali svejedno, on ne može da se zaustavi u momentu – kaže izvor.

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button