UŽIVO – Specijalci ponovo krenuli na narod, građani im uzvikuju: “Idite na Kosovo!” i “Pravda za Davida!”

Policijski kordon potisnuo je građane na ulaz u dvorište Hrama Hrista Spasitelj. Oni su odgurali građane na trotoar, tako da je saobraćaj ponovo moguć.Ipak, građani se sve više okupljaju. Uzvikuju – Pravda za Davida, ubice, idite na Kosovo
19.10

Sarajevo je uz Banjaluku. Stotine građana Sarajeva okupile su se večeras ispred Zemaljskog muzeja na skupu podrške Davoru i Suzani koji su danas uhapšeni u Banjaluci, u njihovoj borbi za istinu o smrti sina Davida.

19.07

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, rekao je kako ima informacije da će Okružno Tužilaštvo zatražiti pritvor za Davora Dragičevića u trajanju od 30 dana.

18:37

Suzana, majka ubijenog Davida Dragičevića, rekla je da “njih najviše boli naš mir i dostojanstvo”. Tvrdi da u specijalcima ima i pripadnika policije iz Srbije. Rekla je da će se građani sutra opet u 18 sati okupiti ispred hrama. Ona je pozvala okupljene da se raziđu.”Ne odustajemo, idemo do kraja”, poručili su Banjalučani te nastavili pjevati pjesmu “Klinac u getu”.

18:14

Dio aktivista Pokreta “Pravda za Davida” je krenuo prema banjalučkoj pravoslavnoj crkvi, u centru grada te su ušli u dvorište Hrama Hrista Spasitelja, gdje drže zapaljene svijeće u rukama.

Građani su se zaustavili ispred Hrama Hrista spasitelja. S njima su i opozicioni političari Branislav Borenović i Vukota Govedarica.

Građani uzvikuju da hoće Davora, pitaju zašto se ministar i tužilaštvo još nisu oglasili.

Branislav Borenović, lider PDP, kaže da su pred Hramom svi roditelji i djeca, a prije svega narod koji traži istinu i pravdu.

Kao čovjek i roditelj sam tu. Tražim da se kaže ko je ubio Davida. Pozivamo policiju da traže ubice, a ne da hapse žrtve – rekao je on, prenose mediji.

17:53

Okupljeni građani potisnuti su iz parka “Petar Kočić” u Banjoj Luci. Maknuo ih je kordon specijalne policije.

17:30

Neformalna grupa građana najavila je mirno okupljanje ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u 19 sati kako bi iskazali podršku roditeljima ubijenog Davida Dragičevića, Davoru Dragičeviću i Suzani Radanović.

17:23

Nakon što je danas po drugi put priveden, narodni poslanik Draško Stanivuković nalazi se na hirurgiji banjalučkog UKC-a. Ovu informaciju potvrdio je na FB-u njegov tim uz poruku “U 18 svi na Trg”.

17:12

Prema posljednjim informacijama, Davor Dragičević i dalje se nalazi u prostorijama policije i još nije odveden kod tužioca. Sa njim se nalazi njegov advokat, piše novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

17:01

Povodom hapšenja i niza nemilih događaja oglasio se i Ured visokog predstavnika u BiH.

“OHR je duboko zabrinut zbog danšnjih događaja u Banja Luci kada je došlo do hapšenja Davora Dragičevića, nekoliko osoba vezanih za pokret ‘Pravda za Davida’, te nekoliko opozicionih političara. OHR će nastaviti pozorno pratiti situaciju u Banja Luci”, poručeno je iz OHR-a.

17: 02

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton na svom Twitter profilu apelovao je na mir i izbjegavanje nasilja.

16:53

Suzana Radanović, majka stradalog banjalučkog mladića Davida, pozvala je građane Banje Luke da izađu na ulice i dodala da im niko ne može zabraniti mirna okupljanja.

Ona i članovi pokreta “Pravda za Davida” okupili su se u Parku “Petar Kočić”, preko puta banjalučkog glavnog trga, s kojeg su jake policijske snage pomjerile građane, aktiviste “Pravde za Davida”, koji su protestovali zbog jutrošnjeg privođenja Davidovih roditelja.

Radanović kaže da joj nije jasno zašto se nije okupio veći broj građana, ali da oni neće odustati od protesta.

16:33

Na Trgu Krajine u Banjaluci trenutno je veliki broj policajaca, pripadnika specijalne policije. Građani su se, nakon kratke protestne šetnje, ponovo vratili u park “Petar Kočić” koji se nalazi prekoputa Trga Krajine.

Jake policijske snage nalaze se i oko Palate Republike Srpske i Narodne skupštine.

U 18 sati najavljeno je novo okupljanje građana i pripadnika grupe “Pravda za Davida“.

Građani su ranije krenuli u šetnju, praveći krug oko Muzeja savremene umjetnosti RS. Među njima je i Davidova majka Suzana.

Pretres kuće Davora Dragičevića još traje. Da li će Davor biti pušten danas ili ne zavisi od tužioca koji rukovodi istragom, izjavio je advokat Dragan Tolimir.

Pripadnici MUP-a RS prethodno su praktično izgurali pripadnike grupe “Pravda za Davida” sa Trga Krajina oklopima i štitovima.

Pozvali su ih da radi svoje sigurnosti napuste ovo mjesto, a građani su tražili da policajci skinu svoje maske i da im se pridruže te da ne idu protiv svog naroda.

Danas je s Trga Krajine uklonjen improvizovani spomenik ubijenom Davidu Dragičeviću.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković koji je pušten na slobodu nakon današnjeg privođenja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, ponovo je priveden jer je stigao na Trg i megafonom pozivao građane da dođu i iskažu svoje negodovanje zbog današnje akcije policije. Iz PDP-a su za večeras u 19 sati najavili vanrednu sjednicu Predsjendištva stranke.

Vijesti iz Banjaluke dospjele su i u svjetske medije, o njima pišu Associated Pressu, Washington Postu, New York Times.

U Banjaluci je u toku i potraga za napadačem na policajca, koji je dobio tjelesne povrede. U Sarajevu je za 19:00 sati zakazan skup podrške roditeljima Davida Dragičevića.

Vijesti.ba

Back to top button