Podrška SAD-a: Uslov za NATO na Vijeću ministara, Srbi protiv

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici trebalo bi razmatrati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018 – 2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH.
Posljednjoj sjednici Komisije za NATO integracije nisu prisustvovali članovi iz reda srpskog naroda. Bilo je prisutno 20 od 11 članova. Srpski članovi komisije su na sastanku kod predsjednice manjeg bh. entiteta Željke Cvijanović pozvani su da ne učestvuju u njenom radu.

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine ne može biti prihvaćen na sjednici Vijeća ministara bez stava Komisije za NATO integracioni proces, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

– Takve su procedure. S obzirom da je riječ o tako važnom dokumentu, neophodno je zatražiti mišljenje drugih institucija, prije svega, Vlade Republike Srpske, rekao je Šarović.

Državni podsekretar SAD-a Matthew Palmer poručio je nedavno da se SAD nadaju da će BiH pripremiti Godišnji nacionalni program za NATO odmah i bez odlaganja.

– SAD vas snažno podržavaju na tom putu kao i implementaciji svih reformi iz 2016. godine, rekao je Palmer.

(Vijesti.ba)

Back to top button