‘Kad Špirića nema tri dana, znači leži potrbuške i smišlja prevare’: Mektić i Komšić zvijezde 2018. godine, ali ima ih još…

U javnosti su domaći političari i njihove izjave izazivali oprečne reakcije – od smijeha i aplauduranja do zgražavanja

Po izboru portala Srpskainfo

„Kad Špirića nema u javnosti tri dana, to znači da leži potrbuške i smišlja prevare.“

Pogađate, to je samo jedan od retoričkih bisera ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića koji su u protekloj godini u javnosti izazivali oprečne reakcije – od smijeha i aplauduranja do zgražavanja, a bilo je i naroda koji bi se spontano prekrstio. U nevjerici.

– Kad mi dođemo na vlast, ništa više u Republici Srpskoj neće biti isto: ni tužilaštvo, ni policija, ni ekonomija, ni kriminal – dio je Mektićevog repertoara.

Kada je u Banjaluci pretučen novinar BN TV Vladimir Kovačević, Mektić je nespretno prokomentarisao: „Svašta vi novinari pišete, nije ni čudo što dobijete po glavi“.

Godinu je začinio izjavom: „Moguće je da ministar bezbjednosti izgubi unuke. Ali sam ih i našao u rekordno brzom roku.”

– Ljudi misle da je Mektić neka nova televizija – opisao je ministra predsjednik FBiH u prošlom mandatu Marinko Čavara.

Ni potpredsjednik SNSD Nikola Špirić nije ostao dužan Mektiću i SDS.

– Da Mektić kojim slučajem drži dugme na nuklearnom potencijalu – nuklearni rat bi davno počeo. Ako se SDS zove zora, narod u RS se s pravom pita kako se onda mrak zove – izjavio je Špirić u nekoliko navrata.

Ivanić i „izviđač“

Bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pokazao je da mu prognoze izbornog rezultata nisu jača strana.

– Neko mora spriječiti Dodika da nas nastavi zavađati, a to ću biti ja. Dodik je bio u „izviđanju” u Predsjedništvu BiH i ostaće na tome – rekao je Ivanić, ali se poslije 7. oktobra morao „posuti pelelom“ jer ga je „izviđač“ ubjedljivo pobijedio.

– Mladen Ivanić se kandiduje za nešto od kada se rodio – opisala je Ivanića predsjednica i bivša premijerka RS Željka Cvijanović.

Ipak, daleko više se pamti njeno obraćanje opoziciji: „To što se vama ne sviđa ko je na vlasti, mislite da je dovoljan razlog da kažete da vam se to ne sviđa“.

– Jedina greška premijerke Željke Cvijanović je što ne vodi računa o stajlingu, sigurno jer nema vremena – procjena je Marinka Umičevića, odbornika u banjalučkoj Skupštini.

Brojne javne ličnosti, prije svih političari, u protekloj 2018. proslavili su se smiješnim izjavama, koje je zabilježio „EuroBlic“ u rubrici „Hit“.

Predsjednik SNSD i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik stari je hit majstor. Kada su ga optuživali da je Putinov čovjek, Dodik je odgovorio u svom stilu: “Nisam Putinov, ja sam Mirin i Bogdin“.

Govoreći o američkoj zabrani Nikoli Špiriču da putuje u tu zemlju, Dodik je ponudio argument: „Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide“.

– Na Jahorni je bolje nego na moru. Pojaviću se na Skupštini UN kao Fidel Kastro. Ako budem preglasan u vremenskoj prognozi, pokrenuću vitalni nacionalni interes – neke su od Dodikovih izjava.

Možda je Dodikovu političku moć najbolje opisao Boris Šukalo, sindikalac u Željeznicama RS: „Kada bi na željezničkoj stanici pukla vodovodna cijev, ni to se ne bi moglo riješiti dok ne dođe predsjednik RS Milorad Dodik“.

Fahrudin Radončić, lider SBB
Gospodin Džaferović je 25 godina poslanik; dobio je žuljeve na zadnjici.
Dragan Čović, lider HDZ BiH
Za formiranje vlasti u FBiH biće potrebna božja pomoć.
Risto Marić, direktor Šuma RS
Moram da kažem pošteno, šuma se uvijek krala.
Nebojša Vukanović, poslanik
Čavića pozdravljam sa „merhaba, efendijo
Komšić i otrov

Hrvatski član Predsjednišva BiH Željko Komšić političkim protivnicima iz SDA poručio je: „Kada vidim šta radite, dođe mi da popijem otrov“.

Kada su ga ubjeđivali da se više ne kandiduje za Predsjedništvo jer izaziva krizu u bošnjačko-hrvatskim odnosima, Komšić se zakleo: „Neću odustati od kandidature ni da se udruže Tramp, Putin i Kim Džong Un“.

U slučaju da ga neko nije čuo, ponovio je par dana kasnije: „Kandidaturu neću povući – ni mrtav“.

Ostatak odabranih izjava čitajte ovdje.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Back to top button