Snijeg zameo srebrenička sela: Više od 50 porodica odsječeno od svijeta

Zbog intenzivnih snježnih padavina otežano je odvijanje saobraćaja na putevima u BiH
U MZ Luka žive 52 porodice

Zbog intenzivnih snježnih padavina otežano je odvijanje saobraćaja na putevima u BiH, a do pojedinih naselja nemoguće je doći. Teška situacija je u srebreničkim selima Luke i Krušev Do, koja su do jučer bila zametena. Snijeg je očišćen, ali su nove padavine tokom noći i danas donijele nove probleme.

– Radi se o selima koja su od centra Srebrenice udaljena 50 kilometara. Imamo taj planinski prevoj koji nam svake zime donosi probleme. Put je bio očišćen, ali je ponovo napadao snijeg tako da smo opet odsječeni od ostatka svijeta – kaže nam predsjednik Mjesne zajednice Luka Hamo Zulanović.

Dodaje da u ova dva sela, koja čine MZ Luka, ima starijih ljudi, djece i beba, ali, srećom, trenutno niko nema zdravstvenih problema koji bi zahtijevali medicinsku intervenciju.

– Razgovarao sam telefonom sa mještanima i pitao ima li ko, ne daj Bože, bolestan. Za sada je sve u redu. Imamo i struju. Zvao sam Opštinu i obećali su mi da će put biti očišćen sutra tokom dana. U ova dva sela žive 52 porodice – rekao nam je Zulanović.

Teška situacija je i u drugim planinskim selima, prema kojima je otežan saobraćaj.

Kako javlja BIHAMK, zbog intezivnih snježnih padavina i jakog vjetra od 12 sati zabranjen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji – Blidinje. Na magistralnom putu M-15 Glamoč – Mrkonjić Grad (Mliništa) zabranjeno je kretanje za teretna vozila zbog sniježnih nanosa, dok na M-18 Olovo – Kladanj (na području Karaule) policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

I na ostalim dionicama u višim predjelima na kolovozu ima ugaženog snijega i leda, zbog čega teretna vozila na ovim dionicama trebaju koristiti lance. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar. Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju i napominju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica – Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim satima.

Izvor:
Faktor

Back to top button