Nakon Kosova, sljedeća Vučićeva žrtva biće Republika Srpska

Predsjednik Narodne stranke Srbije Vuk Jeremić izrazio je duboku zabrinutost zbog načina na koji vlast u Beogradu tretira vitalna srpska nacionalna pitanja, poput budućeg statusa Kosova i očuvanja Republike Srpske, prenosi Danas.
– Godine 2019. vlast u Srbiji se sprema da potpiše „razgraničenje“ sa Kosovom, odnosno stavi obavezujući potpis na dokument koji bi omogućio Kosovu punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i direktno vodio ka stvaranju “Velike Albanije“, rekao je Jeremić, u intervjuu koji je, kako navodi Narodna stranka, Televizija BN odlučila da ne objavi.

Kako navode, Jeremić je dodao da Vučić „poučen Miloševićevim iskustvom, neće sebi dozvoliti da ga uljuljkaju zapadne pohvale, svjestan njihove jednoročnosti i kratkotrajnosti. Zato će im nakon predaje Kosova, momentalno ponuditi blisku saradnju na uspostavljanju “funkcionalne BiH”, odnosno razvodnjavanja autonomije Republike Srpske, kako bi kupio još nekoliko godina tolerisanja njegovog despotizma u Srbiji.“

Jeremić je podsjetio na razlog zbog kojeg je boravio u Banjaluci, a to je poziv Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) na čijem je godišnjem okupljanju trebalo da bude glavni govornik, ali je skup otkazan zbog protesta u glavnom gradu Republike Srpske.

„Za upotrebu sile prema demonstrantima nema opravdanja. Ove proteste je prozrokovala jedna teška porodična tragedija za koju već devet mjeseci niko nije odgovarao. Tako nešto se ne dešava u civilizovanom svijetu.”

Govoreći o odnosu Srbije i Republike Srpske, Jeremić je istakao da taj odnos mora biti rasterećen stranačkih opredijeljenja.

„Ne treba da bude bitno ko je na vlasti u Beogradu ili Banjaluci da bi one sarađivale i međusobno se podržavale“, kazao je Jeremić i dodao da smatra da bi “bilo normalno da i opozicija iz Srbije bude rado viđen gost u Republici Srpskoj i obrnuto.”

(Vijesti.ba)