Rolano teleće pečenje

Sastojci:

1 kg teletine,

135 g bukovača,

85 g prase,

460 g zamrznutog sjeckanog špinata,

4 jaja,

60 g suhih šljiva,

50 g suhih marelica,

25 g kandiranih brusnica,

10 g čipsa od jabuke,

20 g maslaca,

so, biber.

Priprema:

Ako dobijete debeli komad mesa, nožem ga prerežite s gornje i donje (suprotne) strane, ali ne do kraja. Potom rastvorite meso u jedan veliki odrezak od kojeg ćete moći napraviti veliku roladu.
S mesa uklonite masnoću ako je ima, istucite teletinu s batom za meso te je dobro posolite s obje strane. Ostavite je da odstoji dok pripremate punjenje za roladu.

Na malo ulja prepržite tanko narezanu prasu i grublje nasjeckane bukovače. Gljive dobro posolite i pobiberite te nakon nekoliko minuta prženja na srednje jakoj vatri dodajte špinat. Dinstajte sve dok voda ne ispari iz tave, a po potrebi dodatno posolite i pobiberite povrće. Na kraju kada je sva tekućina isparila dodajte jaja i umiješajte ih u smjesu. Ne pecite ih duže od minute da se previše ne ispeku jer želite da se to dogodi u rerni.

Preko teletine rasporedite smjesu sa špinatom. Ostavite rubove teletine prazne jer će vam u suprotnom nadjev curiti van prilikom rolanja mesa. Preko špinata rasporedite sušeno voće po želji.

Primite meso s jedne strane te ga polako počnite motati po dužini. Uzmite duži komad špage za vezanje mesa te odmah na početku roladu omotajte i pritegnite špagom te zavežite u čvor. Nakon ovog koraka, vezanje rolade je zapravo jako jednostavno i brzo.

Višak špage provucite ispod rolade i omotajte je njom. Kada dođete do dijela gdje želite napraviti zategnuti dio, onaj komad špage koji ste provukli ispod mesa provucite ispod početka te špage, dignite duži već provučeni kraj špage u zrak i povucite je naprijed. Prstima odredite gdje želite da se taj spoj postavi, dok dizanjem tj. povlačenjem u zrak pritežete omču oko mesa. Kada ste dovoljno pritegnuli omču povlačenjem špage naprijed fiksirate spoj i ponavljate cijeli postupak. Kraj rolade završite također sa standardnim čvorom, ali prije nego ga napravite još uvijek možete prstima pomaknuti svaki spoj i sve ih dodatno pritegnuti.

Pleh premažite maslacem i u njega postavite roladu preko koje možete staviti malo maslaca. Pecite je na 190 stepeni oko 45 minuta, a zadnjih 15 minuta povećajte temperaturu pečenja na 200 stepeni. Kada je rolada gotova njezin sok od pečenja možete iskoristiti za pripremu umaka od vrhnja i vina koji će se poslužiti uz meso.

kuharica.avaz.ba

Back to top button