Nastavljena potraga za El-Eminom Hadžićem: Mladić u čarapama napustio vikendicu

Foto: FUCZ Timovi za spašavanje na terenu

Nestanak dvadesetdvogodišnjaka prijavljen je Policijskoj stanici u Kaknju 4. januara ove godine

Potraga za mladićem El-Eminom Hadžićem (22) iz Kaknja, koji se u petak četiri sata poslije ponoći udaljio iz vikendice na Ponijerima kod Kaknja, nastavljena je i danas.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uputili su se na područje Ponijera. Riječ je o timovima spasilaca koji imaju opremu za spašavanje u zimskim uvjetima.

U češljanju svakog pedlja Ponijera angažirani su i psi za pretragu terena s vodičima. Spasioci, zbog specifičnog terena, prekrivenog snježnim prekrivačem, koriste i motorne sanke.

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) BiH još preksinoć su tragali za mladićem, ali neuspješno. Kako potraga nije davala željene rezultate, na teren su upućene i ekipe GSS-a iz Žepča, Srebrenika, Novog Grada, Visokog, Zavidovića te Mostara, s ukupno 35 članova.

U pomoć su pritekli i pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i pripadnici Policijske stanice Kakanj.

Nestanak 22-godišnjaka prekjučer je prijavljen Policijskoj stanici Kakanj. Kako naš list saznaje, mladić je boravio s društvom u vikendici, odakle je u čarapama izašao vani, nakon čega mu se gubi svaki trag. Spasioci su upravo zbog činjenice da mladić nije bio adekvatno obučen za zimske i planinske uvjete u stalnoj utrci s vremenom, jer strahuju od onog najgoreg.

Dosadašnji napori, nažalost, nisu dali nikakve rezultate.

I drugi timovi FUCZ-a su, također, u pripravnosti i spremni su da se uključe u potragu ako bude potrebno. Za mladićem traga i njegova porodica, a službe za spašavanje mole sve one koji imaju bilo kakva saznanja koja mogu pomoći u pronalasku mladića, da odmah pozovu policiju na 122.

Pripadnici GSS-a Žepče oglasili su se na svom zvaničnim profilu na Facebooku, apelirajući na javnost da ne prijavljuje lažne dojave o nestanku sugrađana.

– Dobili smo dojavu da je nestala mlađa muška osoba J. M. na području Brankovića kod Žepča. Članovi GSS-a Žepče izlaze na teren, a u pripravnost se stavlja još 50 članova susjednih stanica. Dojava je bila lažna! Obraćamo se svim ljudima koji rade ovakve stvari, da to ne čine, jer u trenutku dok se neki zezaju s nama i šalju lažne dojave, možda nekome stvarno trebamo – napisali su iz GSS-a Žepče.

JP “Vodokom” iz Kaknja očistilo je put do Ponijera mašinama (bageri i grtalice za snijeg) i čiste planirane trase puta na kojima će, uz asistenciju policije, pripadnici FUCZ-a izvršiti pregled planiranog područja.

Općina Kakanj je osigurala 100 obroka i toplih napitaka za učesnike potrage, a vjetar i snijeg, koji je od sinoć napadao oko 50 cm, uveliko otežavaju potragu.

Avaz.ba

Back to top button