ŠOKANTNI PODACI: Korišćenje iste plastične flaše više puta opasno je po zdravlje

Foto: Profimedia
Koristiti istu plastičnu bocu za vodu nekoliko dana zaredom je suludo. Nakon upotrebe najbolje ju je baciti u reciklažu

Korišćenje iste plastične flaše više puta može biti veoma štetno po zdravlje. U prevodu, ako popijete vodu iz plastične boce i u nju ponovo sipate tečnost, radite lošu stvar za zdravlje.

Nakon upotrebe plastičnu ambalažu je najbolje baciti u reciklažu, jer može biti leglo opasnih bakterija. Ništa manje bezazlene nisu ni plastične flaše za višekratnu upotrebu kakve koriste sportisti. Broj bakterija na njima može biti je toliko veliki da njihovo korišćenje može biti mnogo lošije od toga da vas poliže pas.

Testirane su četiri različite vrste plastičnih flaša namenjenih višekratnoj upotrebi nakon što su ih sportisti koristili nedelju dana, a rezultati su bili šokantni. Takva boca u sebi imala 313.499 CFU bakterija (jedinica broja razvijenih kolonija bakterija po kvadratnom centimetru). Poređenja radi, igračka za psa ima 2.937 CFU.

Neki tipovi flaša lošiji od drugih
Boce sa tzv. slajd topom (izvučenim uskim vrhom) jesu praktične, ali u njima se razmnožava najviše bakterija – na njima je prosečno bilo 993.340 CFU, dok su one sa slamkom na vrhu (kakve često koriste deca ili sportisti) imale samo 25,4 CFU. Klasične flaše s poklopcem na navoj imale su 159.060 CFU, što je otprilike kao da pijete vodu iz sudopere. Flaše s poklopcem koji se utisne (koje otvarate otvaračima za flaše) imale su 161.971 CFU i one su najštetnije za zdravlje. Na njima su pronađene bakterije koje su imune na antibiotike, kao što je ešerihija koli.

Mišljenje lekara
Koristiti istu plastičnu flašu za vodu sedam dana bez pranja je suludo čak i ako je je reč o čistoj pitkoj vodi u njoj i ako je koristi samo jedna osoba. Posuda se ne zagađuje samo sadržajem koji se konzumira, nego i našom pljuvačkom pri kontaktu s usnom šupljinom – sadržaja iz usta, ostaci hrane i bakterije iz usta dospevaju u flašu, a ovo je naročito opasno za ljude koji imaju problema sa zubima.

Osim na bakterije, kod plastičnih flaša važno je i od čega su napravljene. Ako već moramo da koristimo istu bocu, trebalo bi da bude napravljena od 2 HDP ili HDPE (polietilen visoke gustine), ili 5 PP (polipropilen) plastike, koja ima najmanje ispuštanje otrovnih hemikalija u sadržaj posude.

Oznake na koje morate paziti
Svaki proizvod u plastičnoj ambalaži trebalo bi da ima specifičan trouglasti znak (desno) u kojem se nalazi brojka. Ona označava o kojoj vrsti plastike je reč, kao i koliko se puta reciklirala.

1 – od nje su napravljene flaše za napitke. One su za jednokratnu upotrebu.
2 – od ove se izrađuju igračke i flaše za deterdžente i može se češće upotrebljavati
3 – u njima se hrana ne sme zagrevati
4 – koristi se za flaše, kese, tkaninu i nameštaj i može se reciklirati
5 – prilično je sigurna i otporna, pa se koristi za pelene i ambalažu hrane
6 – ne preporučuje se zagrevanje, služi za čuvanje hrane i ambalažu za jaja
7 – sadrži bisfenol, koji može delovati poput ženskog hormona. Izbegavati ga!

Ispod trougla s brojkama nalaze se oznake, a evo što one znače:

PET ili PETE
PET je jedna od najčešće korišćenih plastičnih masa u potrošačkim proizvodima, a nalazi se na većini flaša za vodu i bezalkoholnog pića. Namenjen je za jednokratnu upotrebu jer višekratno korišćenje povećava rizik od nastanka i razvoja bakterija. Flaše od ovog materijala mogu sadržati teške metale i hemikalije koje utiču na hormonalnu ravnotežu.

HDP ili HDPE
HDPE je tvrda plastika koja se koristi za flaše za mleko, razne deterdžente, ulja, igračke i plastične torbe. Ona praktično ne ispušta hemikalije. Stručnjaci preporučuju izbor flaša s ovim znakom prilikom kupovine vode jer su najsigurnije.

PVC ili 3V
PVC je mekana, savitljiva plastika od koje se proizvode providna folija za hranu, flaše za ulje, igračke za decu i kućne ljubimce… Ona oslobađa dve otrovne hemikalije koje utiču na hormone u telu.

LDPE
Ova plastika se ne može koristiti u proizvodnji flaša, iako ne ispušta nikakve hemikalije u vodu. Međutim, nije dobro kupovati hranu u takvoj ambalaži jer s hranom ćete pojesti i neke vrlo opasne hemikalije.

PP
Ovo je još jedna bela, obojena ili providna plastika koja se koristi kao ambalaža sirupa, jogurta itd. Ona je tvrda i lagana i otporna je na toplotu. Ljudi je koriste i kao zaštitnu barijeru protiv vlage, masti i hemikalija.

PS
Polistiren je jeftina, lagana plastika. Najčešće se koristi za izradu jednokratnih čaša od stiropora, posuda za hranu koja dolazi kao dostava iz restorana, ambalažu za jaja i plastičnog pribora za jelo. Ona oslobađa neke kancerogene materije pri zagrevanju (u dodiru s vrućom hranom, kafom ili čajem,), a u njoj ne sme dugotrajno držite hranu i pića.

PC ili plastika bez oznake
Često se koristi u proizvodnji sportskih flaša s vodom i posuda u koje se stavlja hrana. Ovo je najopasnija plastika na koju ćete naići jer postoji opasnost da hemikalije iz nje uđu u hranu i piće.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Back to top button