Tužna istina: Defile u Banja Luci znak je Dodikove snage i odraz nemoći zvaničnog Sarajeva

Pripadnici policije Republike Srpske i vatrogasnih jedinica počeli su danas u Banjaluci probu za sutrašnji svečani defile povodom 9. januara – Dana Republike Srpske. Prije defilea, predviđeno je okupljanje i postrojavanje učesnika na stadionu Fudblaskog kluba “Borac” odakle će se Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića uputiti do Trga Krajine, gdje je predviđeno obilježavanje. Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik (ujedno i gazda Republike Srpske), svakodnevno pokazuje sopstvenu snagu, diriguje poteze i procese u BiH te, na taj način, oslikava istovremenu nemoć zvaničnog Sarajeva koje nema snagu da ga zaustavi jer je vodeća bošnjačka stranka, SDA, svu svoju snagu usmjerila na obračun sa političkim neistomiškjenicima u bošnjačkom korpusu. Tako se, kao reakcija na ustaljeno Dodikovo ponašanje, iz Sarajeva amo mogu čitati besmislena saopštenja za javnost koja ne služi ničemu, pa čak ni medijima da ih prenesu.

Ako je današnja, probna, parada policije i građana Republike Srpske, izgledala prilično impozantno (jer se paraa i pravi da bi se uputila politička poruka), onda je za sutrašnji dan Dodik, sigurno je, pripremio još poneko iznenađenje kojim će, na simboličnoj i političkoj ravni, prkositi malo zvaničnom Sarajevu, malo međunarodnoj zajednici.

Parada na dan osnivanja, sada već višestruko presuđene Republike Srpske, čiji su doslovno svi političko-policijsko-vojni čelnici osuđeni za najteže vrste ratnih zločina poslije Drugog svjetskog rata, postala je praksa u BiH baš onako kako, recimo u Sarajevu, čelnici uglavnom vladajuće SDA, do sada, nisu bili u stanju da časno obilježe ni Dan državnosti, ni Dan nezavisnosti, niti dan Armije RBiH jer, zaista, njih ta historija previše i ne zanima, izuzev ako ne mogu profitirati na njenoj lažnoj interpretaciji i prezentaciji.

Dodik, tako, pokazuje cijeloj BiH ali i međunarodnoj zajednici, kako se zločin može slaviti, istovremeno žrtve ponižavati ali i, usput, učiti anemičnu i nedržavotvornu vlast u Sarajevu kako bi trebali, da znaju, proslavljati dan legalne i legitimne države, Bosne i Hercegovine. Kako oni to ne znaju i neće da rade, ostalo je da komentarišu Dodikovu proslavu genocidne tvorevine jer, osim saopštenja za javnost, drugo se ne može ni očekivati kao bilo kakva reakcija.

Izvor:
BNN.BA

Back to top button