SNIMAK KOJI JE POTRESAO SVET: Za zločine Albanaca nad Bošnjacima na Kosovu 1999 niko nije odgovarao! PEĆ i PRIZREN u crno zavijeni! Prva žrtva bio je Izet Gutić! VIDEO

Foto: Printskrin

Kosovski Albanci su tokom sukoba, osim nad Srbima, vršili zločine i na pripadnicima drugih naroda koji su tu živeli, a među njima stradali su i Bošnjacima.

Video koji je potresao svet prikazuje snimke Associated Presa, poznate svetske agencije, o selima koje su 1999. godine opustošili bojovnici terorističke OVK.

Bošnjačka sela su porušena i popaljena a više od 250 Bošnjaka je ubijeno na Kosovu.

Samo u gradu Peći je ubijeno 65 Bošnjaka,a iseljeno je preko 9.500 u Peći i okolnim selima. Niko nikada nije odgovarao za ove zločine.

Porušeno je i popaljeno više od 100 objekata koji su bili u vlasništvu Bošnjaka. Prva bošnjačka žrtva pripadnika OVK bio je Izet Gutić zaposlen u Elektrokosmetu koga su Albanci odveli i nikada nije pronađen.

Sa Kosova je pored Srba, Roma i Mađara proterano i više od 50.000 Bošnjaka od kojih se većina nikada nije vratila. Bošnjaci su također ubijani i proterivani i iz Prizrena o čemu postoje dokumenti i snimci.

I danas se mnogi Bošnjaci nisu vratili u Peći, a njihova imovina im je i dalje nedostupna.

Kurir.rs

Back to top button