KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI SIR NA STARINSKI NAČIN (RECEPT)

Domaći sir može da stoji dugo u frižideru, a količinu soli podešavate prema svom ukusu!

Sastojci (za oko 800 gr sira):

4l sveže pomuzenog mlijeka
1 kašika sirila
so

Priprema:

U mlako mlijeko sipajte kašiku sirila, promješajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.U mlako mlijeko sipajte kašiku sirila, promješajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Ujutru procjedite usireno mlijeko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocjedi. Kad masa počne da se odljepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom).

Sir treba cjediti nekoliko sati. Kad se dobro ocjedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći – doduše, nježno i pažljivo, da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lijepo “legne”.

Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir – sjecite na kocke ili rombove – pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo sirutke.

U međuvremenu, prethodno ocjeđenu surutku posolite i prokuhajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.

Ostavite sir da stoji još barem 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premjestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati. Za to vrijeme sir “previre”, ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir.

Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte sirutkom.

Izvor: Lisa

Back to top button