Čovićeva dva dana u Banja Luci i Beogradu: Orden Lisici i krivična prijava Krstičeviću

Čović u dva dana uspio biti na dva mjesta gdje je ponižena Hrvatska – u Banja Luci na dan odlikovanja zločinca Slavka Lisice i u Beogradu u vrijeme podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Krstičevića.
– Kada je predsjednik HSS-a Mario Karamatić polovinom decembra prošle godine ustvrdio da će Sarajevo zaboljeti glava od Deklaracije usvojene u Saboru RH, a da će posljedice tek osjetiti u vremenu koje dolazi, nije se dalo ni naslutiti da će doći vrijeme (nepunih mjesec dana kasnije) potpunog konsenzusa u Zagrebu u osudama Dragana Čovića. O glavoboljama koje ovih dana zbog toga ima Čović i nuspojavama koje osjeća ili će tek osjetiti, Karamatić nije govorio niti dao dijagnozu.

A počele su 9. januara odlaskom na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luku tokom koje je odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, preko čega javnost u Hrvatskoj jednostavno nije mogla preći.

I dok su se ostali članovi HDZ-a Hrvatske distancirali od Čovića, otvorenu kritiku uputio mu je HDZ-ov ministar odbrane Damir Krstičević koji je Čovićev potez nazvao sramnim. Taj javni šamar Čovića je 10. januara zatekao u Beogradu, gdje je otputovao odmah nakon što je uveličao rođendan Republike Srpske. Čović nije javno odgovorio, ali je iz Beograda ministru Krstičeviću stigla krivična prijava Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i optužba da je odgovoran za ubistvo 81 srpskog civila kod Jajca septembra 1995. godine.

Tako je Čović u dva dana uspio biti na dva mjesta gdje je ponižena Republika Hrvatska. U Banja Luci na dan kada je dodijeljen orden Slavku Lisici odgovornom za zločine u Šibeniku, te u Beogradu kada je u Srbiji podnesena krivična prijava protiv ministra Krstičevića.

Zbog svega navedenog i ne čudi da se u javnosti u Hrvatskoj, kako iz intelektualnih i političkih krugova, tako i iz braniteljske populacije Čoviću spočitava da njegovom politikom, s istim ciljem, upravljaju Banja Luka, Beograd i Moskva. Zagrebački Jutarnji list tako piše “da podržavati Čovićev pakt s Dodikom znači podržavati Veliku Srbiju“, što je slična tvrdnja onoj profesora Ive Banca da je Čović “čuvar zapadnih granica velike Srbije“ te da su njegovi pravi sponzori Dodik, Vučić i ‘matjuška’ Rusija. Primjetio je to i hrvatski novinar Drago Pilsel kroz mutne poslove sa mostarskim Aluminijem kojeg bi u konačnici, master plana za osvajanje Federacije, trebao “spašavati“ ruski kapital.

D. N.

(Vijesti.ba)

Back to top button