Dragičević, Stanivuković i Dabić osumnjičeni za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja RS

Foto: M.D./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je izvještaj Javnom tužilaštvu RS protiv Draška Stanivukovića, Davora Dragičevića i Željka Dabića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske.
Ovim je nastavljena istraga protiv članova grupe Pravda za Davida koji su nekoliko puta privođeni, a do sada su neki od njih i osuđeni na zatvorske i novčane kazne zbog skupa održanog 30. decembra u Banjoj Luci.

Prema Krivičnom zakonu RS, član 307., ko u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja ili sigurnosti Republike Srpske poziva ili podstiče da se silom promijeni ustavno uređenje ili svrgnu najviši predstavnici organa vlasti kaznit će se
zatvorom od tri mjeseca do pet godina. Stavom 2 predviđeno je i kažanjavanje osoba koje pomažu iz inozemstva i to zakonskom kaznom od jedne do osam godina zatvora.

Članom 38. predviđaju se i kazne za one koje skrivaju osobe koje se terete za ovo krivično djelo i to kazna zatvora u trajanju od jedne od pet godina. Član 309. predviđa kazne za osnivanje udruženja u ove svrhe (od jedne do osam godina zatvora) i članove udruženja (od šest mjeseci do pet godina zatvora).

MUP RS-a je ovaj izvještaj podnio nakon informacija da je navodno 28. decembra organizovan sastanak u Stanivukovićevoj kući, kojem su prisustvovali članovi grupe Pravda za Davida, a na kojem je navodno dogovarano kako iskoristiti odobreni skup 30. decembra na Trgu Krajine za podsticanje okupljenih na rušenje ustavnog uređenja i svrgavanje vlasti. Pojedini mediji su ranije pisali kako je navodno plan bio da nasilno zauzmu zgradu RTRS-a, iako postoji snimak na kojem se vidi kako Davor stoji ispred i govori “vrata su otključana, ali nećemo ući” i nastavlja šetati dalje s građanima ulicama Banje Luke. Također, navode kako je tada razgovarano i o načinu kako da smijene ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i druge predstavnike vlasti u RS.

Za Davorom Dragičevićem je raspisana potraga jer ga nema od 28. decembra. Stanivuković je bio uhapšen dva puta. Osim za ovo krivično djelo, članove terete za krivična djela narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja sigurnosti ministra Lukača, sprečavanja službenih osoba u obavljanju poslova sigurnosti itd.

S druge strane, tužilaštvo još uvijek nije donijelo tužilačku odluku o predmetu “David Dragičević” niti napreduje u toj istrazi.

Klix.ba

Back to top button