‘U BiH ste napravili istu grešku kao i mi na Kosovu… Ako se ne opametimo, nećemo se dobro provesti u budućnosti’

Ocijenio je kako Srbiji, osim potrebe da čuva “mir i integritet BiH, ali i integritet RS u BiH”, predstoji da ključne odnose gradi sa Bošnjacima i Albancima

Moramo graditi dobre odnose sa Hrvatskom jer imamo iste i zajedničke probleme s kojima ćemo se morati zajednički suočavati u budućnosti, poručio je u ponedjeljak navečer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naglašavajući kako i Srbi i Hrvati imaju veliki problem sa odljevom generacija koje odlaze iz zemlje, prenosi Hina.

Vučić je u intervjuu za TV Pink istaknuo kako će među Srbima i Hrvatima uvijek postojati problem prošlosti i da će o “Oluji” misliti različito, ali da se budućnost mora drugačije graditi.

To što se ne slažemo o prošlosti nema veze s budućnošću. U budućnosti se moramo susresti, dogovoriti se da je gradimo na drugačiji način, poručio je Vučić.

Ocijenio je da su Hrvati u Bosni i Hercegovini (BiH), poput Srba na Kosovu, u prošlosti radili iste greške misleći da im ne treba entitet u BiH jer je “čitava Herceg Bosna naša”.

A onda su ostali bez Vareša, u općinama u centralnoj Bosni Bošnjaci su postali većina, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf gube, “gube mjesto po mjesto”, kazao je Vučić.

“To se i nama dešavalo na Kosovu i iz tog slučaja nismo izvukli pouku ni mi ni oni (Hrvati), i ako se ne opametimo – nećemo se dobro provesti u budućnosti”, ocijenio je Vučić.

Poručio je političarima u regiji da neće imati bolju priliku za suradnju sa Srbijom od ove koju imaju danas.

“Kažem im: nećete imati bolju priliku za saradnju sa Srbijom od ove”, naglasio je Vučić.

Ocijenio je kako Srbiji, osim potrebe da čuva “mir i integritet BiH, ali i integritet RS u BiH”, predstoji da ključne odnose gradi sa Bošnjacima i Albancima.

“Trudim se da potaknem odnose Srba i Bošnjaka i to će biti ključni odnosi – poslije odnosa sa Albancima – koje ćemo morati graditi”, ocijenio je predsjednik Srbije. u intervju za provladinu komercijalnu TV Pink.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button