Vučić: Nikada nećemo zaboraviti šta je Putin uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici

Ruski predsjednik prethodno je Aleksandru Vučiću uručio Orden Aleksandra Nevskog

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u Beogradu kako je Rusija kao i Srbija zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran.

Naglasio je kako Rusija podržava obostrano prihvatljivo rješenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

– Rusija je kao i Srbija zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rješenja na osnovu Rezolucije 1244 – rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istaknuo je kako Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi Kosova jer koraci, kako kaže, koje je poduzimala Priština u posljednje vrijeme mogu dovesti do destabilizacije Balkana, prenose srbijanski mediji.

Putin je također izrazio očekivanje da će se do kraja godine potpisati sporazum između Srbije i Euroazijske unije.

Dvije zemlje potpisale su danas veliki broj sporazuma, memoranduma i ugovara.

Vučić je izjavio kako je jako zadovoljan brojem sporazuma potpisanim između Srbije i Rusije te napretkom suradnje u svim oblastima.

– Danas smo u dvije faze potpisali veliki broj sporazuma iz gotovo svih sfera života dvije zemlje. Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Dugo smo razgovarali danas o svim poslovima koji su pred nama – kazao je Vučić.

Posebno je istaknuo značaj suradnje u energetici, ali i najavio da će u budućnosti dvije zemlje pokrenuti infrastrukturne projekte.

Govoreći o potpisanim sporazumima, Putin je kazao kako očekuje povećanje količine plina koji stiže u Srbiju sa 3 na 3,5 milijardi kubnih metara.

Ruski predsjednik prethodno je Aleksandru Vučiću uručio Orden Aleksandra Nevskog.

– Iskreno mi je drago što odlikujem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog, koji je bio veliki ruski pokrovitelj i vojni diplomata. Tijekom 300 godina povijesti ove nagrade, pored Kneza Miloša i Nikole Pašića, Aleksandrar Vučić danas je odlikovan ovim priznanjem. Gospodine predsjedniče, želim vam blagostanje, dobro zdravlje i mnogo uspjeha na međunarodnom planu – rekao je Putin.

Vučić je istaknuo kako Srbija neće zaboraviti što je Putin učinio za tu zemlju.

– Naš narod nikada neće zaboraviti što je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na rezoluciju Britanaca po kojoj bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod – poručio je Vučić.

(FENA/dg)

Back to top button