Djeca iz Nove Kasabe uživala u vožnji Trebevićkom žičarom

Posjetu je za svoje stipendiste organizovala Unija internacionalnih demokrata (UID)

Djeca iz Konjević Polja i okoline, koja pohađaju školu u Novoj Kasabi, posjetila su danas bosanskohercegovačku prijestolnicu i vozili se Trebevićkom žičarom, simbolom Grada Sarajeva.

Posjetu je za svoje stipendiste organizovala Unija internacionalnih demokrata (UID). Djeca iz Konjević Polja su uživala i u šetnji i bosanskim specijalitetima u glavnom gradu BiH.


Amina Šećerović-Kašli, predsjednica Unije internacionalnih demokrata, pojasnila je da su od početka ove školske godine počeli sa stipendiranjem djece koja petu godinu zaredom, pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi, u objektu Rijaseta Islamske zajednice.

Kako je kazala, program stipendiranja je jedan od najvažnijih projekata ove Unije u BiH. Radi se o učenicima iz Konjević-Polja iz Osnovne škole “Petar Kočić” iz Kravice, koja nije ispoštovala odluku Općinskog suda u Srebrenici za nacionalnu grupu predmeta i za bosanski jezik.

“Oni se bore za to, i zbog toga je veoma važna podrška ovoj djeci”, poručila je Šećerović-Kašli. Podsjetila je da je osnovana privremena škola za ovu djecu i da trenutno stipendiraju devet učenika.

Samo stipendiranje nije dovoljno. I zbog toga su, istakla je Šećerović-Kašli, odlučili da im pokažu da u njima imaju prijatelje kojima se uvijek mogu obratiti.

Posjeta Sarajevu je jedan od tih vidova pomoći.

“Svrha putovanja je povezivanje s djecom i zadobiti njihovo povjerenje. Stipendiramo ih zahvaljujući dobrim ljudima iz Turske, ali i BiH. Jedan od naših najvažnijih ciljeva u narednom periodu je povećanje broja stipendija”, dodala je Šećerović-Kašli.

Među djecom koja su danas posjetila Sarajevo je i 14-godišnji Tarik Muminović. Mnogo mu se svidjela vožnja Trebevićkom žičarom.

Sretan je što imaju priliku posjetiti i druga mjesta u bh. prijestolnici.

Sretan i zadovoljan je i devetogodišnji Amer Ibrahimović.

“Mnogo sam sretan”, poručio je ovaj dječak iz Konjević Polja.

Izvor:
Anadolija

Back to top button