Humano- starac donirao bubreg unuci

Turska- Mustafa Unlu, 85-godišnjak iz centralnog turskog grada Karamana doniravši bubreg vlastiton unici joj je spasio život.

Nakon što su joj se roditelji razveli, Ayse Unlu još od ranog djetinstva živi kod djeda i nane. Sa 14 godina ljekari su ustanovili hronično zatajenje bubrega.

Ayse je proveo dvije godine na liječenju u turskom gradu Mersinu, ali nakon što su joj bubrezi potpuno otkazani, počela je dijalizu. Budući da je bila potrebna transplantacija bubrega, Ayse je stavljena na listu čekanja.

No, dobri djed Mustafa nije želio da njegova unuka čeka na listi, te je izrazio želju i požrtvovanost tr donira svoj bubreg unuci. Nakon svih obavljenih pretraga ustanovljeno je da njegov bubreg odgovara unuci Ayse, te je obavljena transplantacija

“Djed je kazao da je spreman donirati svoj bubreg ako bi odgovarao. Odlaskom u bolnicu, obavili pretrage i sve je bilo pozitivno. Sada smo oboje zdravi. Živa sam i zdrava zahvaljujući mome djedu. Mnogo ga volim”, poručila je Ayse Unlu.

Djed Mustafa Unlu istaknuo je kako ga je strašno pogodila činjenica da se njegova mezimica razboljela, te da po pitanju doniranja bubrega nije mnogo razmišljao.

“Ne samo bubreg, spreman sam dati i život za svoju unuku. Samo neka mi je ona živa. Hvala Bogu oboje smo zdravi. Neka Bog pomogne svim bolesnicima. Bolnica u kojoj je obavljena transplantacija nije nam ništa naplatila, svima mnogo hvala”, poručio je Unlu.

Back to top button