DALI ĆE MAJKE TIMA I MEJAZA HURIC IZ ŠADIĆA OPŠTINA – VLASENICA DOČEKATI PRAVDU ZA SVOJU UBIJENU MALOLJETNU DJECU 1992 godine”.

Ko skriva istinu kada majke znaju kohim je odveo djecu, pitamo se,? Dali lokalni Sud i Tužioc znaju slučaj Šadići,- dali zna Tužilaštvo i Sud BiH dali će i kada biti barem informacija o procesu slučaj Šadići.

VLASENICA : Tima Hurić pronašla muža, sina i kćerku u masovnoj grobnici
Juni 23 2007. 11,30 sati

Članovi ekspertnog tima Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle predvođeni tužiocem Mensurom Topčićem i Muratom Hurtićem iz Federalne komisije za traženje nestalih te Dr.Vedom Tucom i drugim ekspertima ICMP-a i MUP-a TK i članom lokalne komisije pri institutu Bajrom.Š. Juče su u mjestu C.Rjeka, u blizini Šadići nadomak Vlasenice ekshumirali još jednu primarnu masovnu grobnicu u kojoj je pronađeno šest posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka ovog sela. Radi se o grobnici u kojoj je nakon ubistva zakopano šest članova porodice Hurić iz Šadića, i to Husein Hurić i njegovo dvoje djece te starci Alija, Fata i Suljo Hurić. Njih su odmah juče identificirali članovi njihovih porodica.- Prepoznala sam muža Huseina… i lobanju svoje kćerke Senade (12). Kao da sad gledam ono njeno lijepo lice. Eno na njoj i suknjice koju je tog juta obukla. Na mom Senadu (16) pantalone i kaiš i košulja crveno-crna, kao da ga sad gledam… Šta ću… Mislila sam da mi je i Senaid (15) u ovoj grobnici, ali eto, izgleda da ga nema… Nemam čak ni njihove fotografije… – poluglasom govori Majka Tima Hurić, kojoj su četnici 7. juna 1992. godine ubili cijelu porodicu.Tima je jučer željela sama identificirati svoju djecu. Stajala je pored grobnice i oko joj je letjelo stalno na lobanju njene kćerke. Suze kao da su se odjednom zaledile u njenim očima nestalo joj je glasa, a u jednom trenutku činilo se da će i sama ući u grobnicu da pomiluje rasute koščice svoje djece.- Prepoznali smo oca Aliju i majku Fatu, ali izgleda da u grobnici nema našeg sina Elvedina (19). Svi su ubijeni istog dana. Sin Sakib ubijen je, također, tog dana, ali smo njega ekshumirali na drugom mjestu u našem zaseoku torine tu su eksumirani još troje nasih komšija Mehmedalija Huric i njegov maloljetni bratić Elmir Hurić te Omer Šahbazović i oni su ukopani 2000. godine – kroz suze pričaju Mejaza i Sejdalija Hurić. Tima i Mejaza Hurić sjećajuse da je njihovu djecu Senaida i Elvedina odveo komšija Dragan Samardžić. Čule su, pričaju, kako “neki Markić s Gaja” govori Samardžiću i ostalima koji su bili s njim “kud ste potjerali ovu dvojicu”, a ovi im odgovaraju “da se pretrese svaka bukva i da ih sve pronaðete i pobijete”. Dalje priča Majka Tima i Mejaza, tog dana u selu je ubijeno dvadesetak staraca, žena i djece. Tačnije 22-dvadeset i dvoje”, iz zaseoka Torine 12,-dvanaestero,zaseok hodžići 4,-četvoro, i iz Šadića 6,-šestoro; Za njihovu smrt mještani krive svoje komšije iz sela Peševina, te zaseok gaj,-šadići; Znaju njihova imena i kažu da se slobodno šeću po RS, da ih “niko ne hapsi niti im policija na vrata dolazi”.- Karakteristika je da su u ovoj grobnici sahranjene osobe koje su srodnički veoma povezane. Radi se o ljudima koji su veći dio vremena provodili po zbjegovima i šumama. Prema iskazima pojedinaca koji su bili učesnici tih događanja, osim indicija da se radi o komšijama, drugih pojedinosti o počniocima za sada nema – kaže tužilac M.Topčić.Intrviju

(Kliker.info/avaz)

Back to top button