Dodik: Incijativa za promjenu imena RS-a je neprihvatljiva, SNSD prekida sve razgovore sa SDA

Foto: I.Š./Klix.ba
Nakon što je Stranka demokratske akcije poručila da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta RS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je to poziv na razduživanje BiH, da neće učestvovati u radu Predsjedništva ukoliko do toga dođe, te da SNSD prekida sve razgovore sa SDA.
“Republika Srpska je neupitna, njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva za Ustavom BiH. O tome nema rasprave jer je RS vidljiva u svim segmentima Dejtonskog sporazuma. Ja sam biran na prostoru RS jer je u Ustavu rečeno da se član Predsjedništva iz reda sprskog naroda bira na prostoru RS. To su dokazi da je RS ustavna, da je bila strana u Ddejtonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Dejtona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje”, kazao je Dodik.

Iako inicijativa još nije dostavljena Ustavnom sudu BiH, Dodik je već izrazio sumnje u dobre namjere ove institucije, zbog čega je na sastanak i razgovor o ovoj temi sutra pozvao sve predstavnike političkih partija u NSRS i Parlamentu BiH.

“Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da sarađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda”, poručio je Dodik.

Istakao je da SNSD prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

“Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majorizuju Hrvate, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je izabran bošnjačkim glasovima, omolovažavaju hrvatske kantone, odbacujuo RS i Dana RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS. To nam govori da nemamo šta raditi u BiH”, zaključio je Dodik.

Klix.ba

Back to top button