HNS usvojio Deklaraciju: Čović opet izabran, najavljeno blokiranje vlasti

Hrvatski Narodni Sabor BiH usvojio je danas jednoglasno Deklaraciju HNS BiH, a za novog/starog predsjednika s jednim suzdržanim glasom izabro Dragana Čovića.
Cijelu Deklaraciju kojom se, između ostalog, proglašava kraj Dejtona i traži novo uređenje BiH te negira presuda suda u Hagu i Udruženi zločinački poduhvat pročitajte OVDJE.

Ranije je Bariša Čolak rekao je da je dokaz hrvatske neravnopravnosti u BiH nametanje člana Predsjedništva i to tri puta. Za Hrvate u Bosni i Hercegovini su, tvrdi, važni legitimno predstavljanje, načelo konstitutivnosti, izmjene Izbornog zakona BiH.

Objašnjavajući sadržaj Deklaracije, Čolak je rekao da se zbog hrvatske neravnopravnosti u BiH govori o briselskoj nadogradnji, upozoravajući na separatističke i unitarističke politike koje negiraju temelje BiH i Daytona. Najavio kako će HNS iznijeti i novi prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Dragan Čoviće je poručio kamo se neće uspostaviti vlast u FBiH s partnerima koji nisu spremni odmah kao minimum minimuma izmjeniti Izborni zakon BiH.

– Pokušajte u uredu srpskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva pronaći nekog tko nije Srbin ili Bošnjak. E, tako neće moći, poslat ćemo jasnu poruku”, rekao je Čović.

Dodao je kako se drugi dio specijalnog rata vodio ”preko Domovinskog rata i udruženog zločinačkog poduhvata kao i stvaranja drugačije slike o povijesti”, ali da su se protiv svega izborili.

Ilija Cvitanović u svom obraćanju rekao je da je prošlost najbolja učiteljica, kazavši da nosioci važnih funkcija više nemaju pravo na grešku.
– Mnogi su umorni od priče o povijesnom trenutku i danima. Uvjeren sam da samo ako pokažemo maksimalnu odgovornost prema poslu koji nas čeka, možemo ostati jedinstveni, kakvi smo danas ovdje, poručio je.

Izaslanik Vlade RH Branko Bačić, koji je poručio da će Hrvatska zdušno ostati uz Hrvate u BiH. Čestitao je HNS-u što kao krovno udruženje Hrvata kreira politiku hrvatskog naroda u BiH. Poslao je i jasnu poruku da Hrvati u BiH moraju postati do kraja ravnopravni sa ostala dva naroda. Rekao je i da je stav Vlade Hrvatske da Bosni i Hercegovini pruži punu podršku na euro-atlantskog putu. Hrvatska će se, najavio je, zalagati i da Hrvate u BiH u budućnosti predstavljaju legitimni predstavnici.

(Vijesti.ba)

Back to top button