SDA i SDP oštro osudili odluku Hrvatskog narodnog sabora o “odbacivanju” haških presuda

Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP) oštro su osudili današnju odluku Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS) o odbacivanju presuda Haškog tribunala u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom.
Iz SDA su poručili da negiranje pravosnažnih presuda UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji HNS-a predstavlja nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija.

“Nikakvim i ničijim ‘odbacivanjem’ ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog tribunala i historijske činjenice, ali to šalje jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS, kako nama u BiH, tako i cjelokupnoj međunarodnoj javnosti”, navode iz SDA.

U ovoj stranci smatraju da “odbacivanjem“ i negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima.

“Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je, kako je presuđeno, imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina. Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sistema”, navodi se u saopćenju za javnost.

Uzimajući to u obzir, smatraju u SDA, iskazana privrženost HNS-a Bosni i Hercegovini, njenoj cjelovitosti, ustavnom poretku i euroatlantskim putu doima se kao deklarativna.

“Bilo bi dobro da HNS tu opredijeljenost pokazuje i konkretnim koracima, kojih je do sada itekako nedostajalo. Štaviše, zvaničnici HNS-a su uglavnom poduzimali korake suprotne od proklamiranih ciljeva, a posebno je problematično narušavanje vladavine prava kroz prisustvo neustavnom obilježavanju 9. januara u Banjoj Luci.”

U Socijaldemokratskoj partiji BiH smatraju da svi koji učestvuju u promovisanju i zagovaranju ovakve politike, ne mogu na bilo koji način biti kredibilan partner za bilo kakve reforme u Bosni i Hercegovini.

“Odbacivanje presuda za udruženi zločinački poduhvat donesenih pred međunarodnim sudom predstavlja historijski presedan. Ovakav način negiranja međunarodno donesenih pravnih odluka, samo je nastavak retrogradne politike HDZ-a, koja građane Bosne i Hercegovine drži taocima svojih netačnih tumačenja Ustava i Izbornog zakona BiH, čime se blokira svaki iskorak Bosne i Hercegovine ka stvaranju pravne države i boljeg života svih građana”, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Iz SDP-a ističu da politika koju zagovara HDZ BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi Bosna i Hercegovina mogla nastaviti svoj put ka NATO i EU.

“Takva politika suprotna je temeljnim vrijednostima na kojim su utemeljeni NATO i Evropska unija i to je, nakon otvorenog negiranja haških presuda, valjda sasvim jasno”, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.

Klix

Back to top button