Detalji optužnice protiv Elzine Pirić i ostalih zbog trgovine utjecajem

Zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Elzine Pirić, Midhata Husića i Nijaza Mezetovića.
Elzina Pirić je zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Midhat Husić je načelnik Općine Banovići, dok je Nijaz Mezetović predsjednik Općinskog odbora PDA Kladanj.

Kako je navedeno u optužnici Tužilaštva TK, koju je potvrdio Općinski sud u Živinicama, Mezetovića i Husića se tereti da su u septembru 2016. godine, Mezetović kao predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratke akcije (SDA) u Kladnju, a Husić kao načelnik Općine Banovići, po prethodnom dogovoru s Pirić, tada predsjednicom Općinskog odbora SDA Banovići, iskoristili svoj društveni i utjecajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u Javnom preduzeću Šume TK da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli.

“Znajući da zahtijevaju direktnu diskriminaciju uposlenika zbog stranačke pripadnosti, nazvali su odgovorne osobe u Javnom preduzeću Šume TK i Šumsko gazdinstvo Sprečko Živinice i tražili da se osoba koja je član druge političke partije i vijećnik u Općinskom vijeću Banovići, zbog njegovog ranijeg političkog nastupa na predizbornom skupu, smijeni s mjesta upravnika Šumarije Banovići i prerasporedi na rad u Sapnu”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Postupajući pod utjecajem optuženih, odgovorne osobe u Šumama TK su djelimično udovoljile navedenim zahtjevima te su ovog uposlenika premjestili na posao u Živinice umjesto u Sapnu tako što su donijeli rješenje o otkazu u kojem mu se nudi da u roku od osam dana prihvati radno mjesto u Živinicama.

“Ovaj uposlenik je bio prinuđen potpisati ugovor i počeo je raditi u Živinicama. Pirić se tereti da je u decembru 2016. godine nazvala v. d. direktorice Javnog preduzeća Šume TK i tražila da izvrši ono što su od nje prethodno tražili Mezetović i Husić, odnosno da ovu osobu, koja je ranije premještena s radnog mjesta iz Banovića u Živinice, rasporedi u Sapnu, ali je direktorica odbila da se povinuje ovim zahtjevima”, naveo je Arnautović.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo TK je provelo s MUP-om TK, uz saradnju s Federalnom upravom policije.

KLIX

Back to top button