Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, sastao sa Mariannom Berecz, šeficom regionalnog Ureda visokog predstavnika u Banja Luci

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 30. januara 2019. godine, sastao sa ambasadoricom Mariannom Berecz, šeficom regionalnog Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banja Luci.

Učesnici sastanka su razgovarali o trenutnom položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS i dugogodišnjim problemima s kojiima se suočavaju. Potpredsjednik Salkić je istakao važnost aktivnije uloge OHR-a u rješavanju problema, posebno onih koji se odnose na bosanski jezik, zapošljavanje u javnom sektoru, poštivanje zakonskih propisa, ali i problema poput neustavnog Poslovnika o radu Ustavnog suda RS.

„Pozivam OHR da radi u skladu sa mandatom koji mu je povjeren od strane međunarodne zajednice. Očekujemo da OHR pomogne građanima Bosne i Hercegovine u izgradnji društva jednakih prava i jednakih mogućnosti na teritoriji cijele države.
Nažalost, danas postoje jake političke snage u Bosni i Hercegovini, koje su protiv izgradnje društva jednakih mogućnosti svih građana. Te snage žele zadržati stanje u kojem će jedan narod imati povlašten položaj u odnosu na druga dva naroda, što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Uloga OHR-a je da takve štetne pojave zaustavi i promijeni, kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Back to top button