U Jemenu ubijeno ili povrijeđeno više od 6.700 djece, stotine hiljada neuhranjeno

U saopćenju UNICEF-a se navodi da skoro 385.000 djece pati od teške akutne neuhranjenosti i potrebno im je hitno liječenje te pozivaju na prekid napada ratom razorenoj zemlji

Hiljade djece je ubijeno ili povrijeđeno u ratnom sukobu u Jemenu od 2015. godine, objavio je u srijedu Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

U saopćenju UNICEF-a se navodi da skoro 385.000 djece pati od teške akutne neuhranjenosti i potrebno im je hitno liječenje te pozivaju na prekid napada ratom razorenoj zemlji.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huta kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Vjeruje se da su deseci hiljada ljudi, među kojima i civili, ubijeni u sukobima, a Ujedinjene nacije procjenjuju da je oko 14 miliona stanovnika Jemena izloženo riziku od gladi.

Izvor:
Anadolija

Back to top button