Maratonska sjednica Predsjedništva SDA: Pročitajte dosadašnje zaključke

U centrali Stranke demokratske akcije (SDA) održava se redovna sjednica Predsjedništva ove stranke. Iako su iz SDA zakazali konferenciju za medije, ona je nakon sat kašnjenja odgođena, jer sjednica još nije završena.
Sjednica Predsjedništva SDA je počela u 14 sati, ali nakon četiri i po sata zasjedanja još nije okončana. Konferencija za medije koja je zakazana u 17:30 sati je otkazana.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić kratko se obratio prisutnim novinarima pročitavši dosadašnje zaključke sa višesatnog zasjedanja.

“Izvinjavamo se. Nismo planirali da ćemo ovako dugo razmatrati tačke dnevnog reda”, kazao je na početku.

On je kazao da SDA smatra da je neophodno poduzeti odlučne i konkretne mjere za poboljšanje položaja Bošnjaka i Hrvata na području entiteta Republika Srpska u skladu sa ustavnom odredbom o konstitutivnosti svih naroda na svakom dijelu BiH.

“Diskriminaciju i očigledno aparthejd koji je ostvaren kroz uporno decenijsko djelovanje vlasti RS-a, pasivnost OHR-a od entiteta RS je stvorio crnu rupu na mapi ljudskih prava na tlu Evrope u 21. stoljeću. Bošnjacima se ne dopušta da koriste ustavom zagarantovano pravo na naziv vlastitog jezika, vlast RS dodjeljue odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odbija proevesti odluke Ustavnog suda, a evidentna je i diskriminacija u zapošljavanju Bošnjaka i Hrvata u javnim preduzećima RS-a”, naveo je Ramić.

Ako se ne promjeni odnos vlasti u RS-u, kazao je Ramić, prema pravima Bošnjaka i Hrvata ovlašteni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu kako bi se u naziv entiteta Republika Srpska unijela imena i ostalih konstitutivnih naroda.

“Reakcija Ureda visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira (PIC) na najavu da će SDA podnijeti apelaciju kojom se traži uklanjanje diskriminacije u entitetu RS paradigma je kompletnog odnosa međunarodne zajednice prema antidejtonskom i protuustavnom djelovanju”, pročitao je Ramić.

Odnos PIC-a u kojem se odgovornost vještački raspoređuje po nepravednoj matrici tri stane omogućuje sistem diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, smatraju u SDA.

“Iskustva su pokazala da oštre osude i izražavanje zabrinutosti samo ohrabruju destruktivne sile koje ugrožavaju mir u BiH. OHR i PIC moraju pokrenuti i ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, između ostalog, ugrožavanje mira”, navodi se u zaključku sjednice.

Na sjednici Predsjedništva SDA razgovaralo se i o imenovanju Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

“Imenovanje Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH dovršen je proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu.
Kada je obavljala funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen je proces sankcionisanja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9. januara kao Dana RS-a i otpočeo je proces masovnog hapšenja i procesuiranja komadanata Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina. To su očigledno bile glavne reference i zasluge za imenovanje Gordane Tadić na ovu poziciju.”

SDA će tražiti temeljitu reformu pravosuđa BiH kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem.

“Negiranje pravosnažnih presuda MKSJ u Deklaraciji HNS-a predstavlja još jedan nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvredu žrtava i pokušaj da se revidira historija. Ničijim odbacivanjem ne mogu se promjeniti historijske činjenice i presude MKSJ. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljalo bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a koji je kako je presuđeno imalo za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. HNS-ov poziv na administrativno teritorijalno prekrajanje BiH predstavlja svjesno otežavanje dijalogu potrebnog za provođenje reforme Izbornog sistema.”

SDA je pozdravila normalizaciju procesa pregovaranja o definisanju postizbornih koalicija.

“Procese pregovaranja je potrebno ubrzati kako bismo što prije formirali vlade na svim nivoima. Vlade trebaju predvoditi stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača”, naveli su.

Na sjednici Predsjedništva SDA je zaključeno da se na primjeru Kantona Sarajevo “može vidjeti kakvu štetu može proizvesti koalicija zbira izbornih gubitnika.”

“Populizam, demagogija, nekompetentnost i pretvaranje politike u reality show jedino je što građani mogu očekivati kada se umjesto onih kojima su dali povjerenje, poput Semira Efendića koji je osvojio preko 30.000 glasova, naprave vještačke koalicije i na čelne pozicije imenuju kandidati koji su na izborima osvojili desetorostruko manje glasova. Jedina “vizija” koju iskazuje populističke koalicije je osveta izbornim pobjednicima, kroz najavu smjene direktora javnih kantonalnih preduzeća po kriteriju stranačke pripadnosti. Direktorima nisu usvojeni izvještaji za 2017. godinu, mada su upravo u 2017. godini napravili izvanredne rezultate i preduzeća-gubitaše vrijednim radom pretvorili u uspješne kolektive. Nakon Odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi sa apelacijom Kluba zastupnika SDA po pitanju Uputstva CIK-a, SDA će nastaviti sudjelovati u izboru delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera. Međutim, kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom delegata, SDA će insistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu sa odredbama Ustava FBiH”, naveo je Ramić iz dosadašnjih zaključaka.

Klix

Back to top button