Najmanje 29 beba i djece umrlo u prepunom kampu na sjeveroistoku Sirije

Najmanje 29 beba i djece umrlo je u prepunom kampu na sjeveroistoku Sirije u posljednjih osam sedmica, većinom zbog pothlađivanja, izvijestila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazito je zabrinuta zbog pogoršanja humanitarne situacije u kampu Al-Hol u sirijskoj provinciji Al-Hasakeh i poziva sve strane u sukobu da osiguraju nesmetan humanitarni pristup ljudima kojima je potrebna pomoć za spašavanje života.

U posljednja dva mjeseca u logor je stiglo oko 23.000 ljudi, uglavnom žena i djece koji bježe od neprijateljstava u ruralnim područjima susjednog Deir-ez-Zora. Mnogi od njih su hodali ili putovali otvorenim kamionima nekoliko dana i noći u oštro hladnom zimskom vremenu.

Njihova su putovanja su odgađana zbog dugotrajnih sigurnosnih procedura, a njihovi problemi nisu završili po dolasku u kamp. Hiljade novopridošlih prisiljeno je provesti nekoliko noći na otvorenom prostoru, bez šatora, pokrivača ili grijanja, opisuje WHO humanitarnu krizu sirijskih stanovnika.

Situacija u kampu je kritična, upozorava WHO.

Broj stanovnika se utrostručio (s 10.000 na gotovo 33.000 ljudi) u manje od dva mjeseca. Kamp je nezagrijan, a nedostaju zdravstvene usluge, šatori, sanitarije i sanitarije. Humanitarni pristup kampu i okolnim cestama otežan je zbog birokratskih prepreka i sigurnosnih ograničenja, navodi WHO u današnjem saopćenju.

Timovi koje podupire Svjetska zdravstvena organizacija rade 24 sata dnevno kako bi pregledali pristigle izbjeglice i uputili ih u bolnice ako je to potrebno. Ozbiljno pothranjena djeca upućuju se u bolnicu u Al-Hasakehu koju podupire WHO.

(Vijesti.ba / FENA)