Papa Franjo i veliki imam Ahmad al-Tayyeb potpisali historijsku deklaraciju bratstva

Papa Franjo sudjelovao je danas na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza s muslimanskim svijetom. Dva vjerska poglavara potpisali su danas historijsku deklaraciju bratstva, pozivajući na mir među nacijama, religijama i rasama.
Papa Franjo, svjetski vođa katolika i veliki imam Ahmed al-Tayeb na ceremoniju u Abu Dhabiju potpisali su deklaraciju kojom se obećava da će zajedno raditi na borbi protiv eksremizma. Potpisali su je u ime svih žrtava rata, progona i nepravde.

“Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi”, piše u Deklaraciji.

U prvom papinskom posjetu Arapskom poluotoku, kolijevci islama, papa je pozvao na okončanje ratova na Bliskom istoku, navodeći Jemen, Siriju, Irak i Libiju.

Papa je kazao kako s velikom zabrinotošću prati situaciju u Jemenu, te da je stanovništvo iscrpljeno dugotrajnim sukobima, te da mnogo djece pati od gladi. U svom je govoru papa kazao i kako je on došao da promiče mir, te da poglavari moraju biti instrumenti mira.

“Nasilje, ekstremizam ili fanatizam nikada ne bi mogli biti opravdani u ime religije”, rekao je papa Franjo i dodao da je potrebno promicati vjersku slobodu.

Veliki imam Tayeb obratio se papi s “moj dragi brate” i rekao kako su milioni muslimana platili cijenu šake kriminalaca nakon terorističkih napada 11. septembra.

“Mediji su sve muslimane prikazali kao divlje barbare i time plašili ljude na zapadu, a zna se da se sve religije zabranjuju ubijanje”, rekao je imam Tayeb.

Ranije danas papa je imao sastanak s princem Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom s kojim je razgovarao u učvršćivanju međureligijskog dijaloga, toleranciji, ljudskom suživotu i važnim inicijativama za postizanje mira i stabilnosti.

Klix

Back to top button