Koji članovi Doma naroda Parlamenta FBiH su prošle godine naplatili više od 50.000 KM

Ukupno izdvajanje iz budžeta na ime primanja delegata u Federalnom Parlamentu iznosilo je nešto više od dva miliona KM

Ukupna visina primanja delegata HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Zdravka Bešlića iznosila su 54.403 KM. On je ujedno delegat kojem je iz budžeta FBiH isplaćen najveći iznos zbog angažmana u Domu naroda PFBiH.

Dom naroda Federalnog parlamenta objavio je podatke o godišnjim primanjima svih delegata, bez obzira da li su angažovani na profesionalnoj ili neprofesionalnoj osnovi. Ukupan iznos koji je izdvojen iz budžeta za primanja 54 delegata u prošloj godini iznosio je nešto više od dva miliona maraka.

Primanja profesionalno angažovanih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Iz obajvljenih tabela vidljivo je da, osim plaće, delegati imaju pravo i na paušale u iznosu od 630 KM mjesečno, kao i na čitav niz naknada. Među tim naknadama se nalaze topli obrok, odvojeni život, troškovi smještaja, troškovi odlaska kući vikendom, troškovi prevoza, troškovi korištenja privatnih automobila u službene svrhe, rad u komisijama, otpremnine prilikom odlaska u penziju, pomoć u slučaju smrti nekog od članova porodice, te regres za godišnji odmor.

Najveći zbirni iznos, blizu 1,5 miliona KM, isplaćen je za plaće delegatima. S obzirom da na visinu plaća, osim osnovica i koeficijenata, utiču i godine minulog rada, predsjedavajuća Doma Lidija Bradara, iako ima najveći koeficijent za obračun, nije imala najveću plaću. Sa više od 38.000 KM godišnje, ona je po visini plaće na drugom mjestu, a ispred nje je njen zamjenik Drago Puzigaća sa oko 41.000 maraka.

Što se tiče ukupnih primanja, još šest delegata je naplatilo više od 50.000 KM u toku 2018. godine. Nakon Bešlića, po visini godišnjih primanja slijede Nikola Simić (SDPBiH) sa 52.630 KM, Drago Puzigaća (SNSD) sa 52.573 KM, Đuro Delić (HDZBiH) sa 51.990 KM, Tomislav Mandić (HDZBiH) sa 51.811 KM, Slobodan Tomić (NSRzB) sa 51.504 KM, a listu onih koji su dobili više od 50.000 maraka zaključuje Mustafa Kurtović (SDA) sa 50.837 KM.

Primanja neprofesionalnih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Što se tiče pojedinih kategorija, na ime paušala delegatima je isplaćeno nešto više od 185.000 KM, za odvojeni život više od 130.000 KM, a za topli obrok više od 92.000 KM. Po visini isplaćenog iznosa slijede naknade za posjete kući vikendom, troškovi prevoza, te regres za godišnji odmor. U toku prošle godine isplaćene su i dvije otpremnine za odlazak u penziju. Mirko Batinić (HDZBiH) i Refik Poparić (SDA) dobili su po nešto vieš od 14.000 KM.

Vrijedi još i dodati da je Dom naroda Parlamenta FBiH održao ukupno osam sjednica u toku prošle godine, dok je broj zasjedanja bio nešto veći, jer je svaka od sjednica višestruko prekidana.

Izvor:
Faktor

Back to top button