OHR: Osuđujemo formiranje komisija u RS, sudovi su decidirano utvrdili genocid u Srebrenici

Vlada RS-a imenovala je danas članove Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995.
Na čelu komisija su Izraelci, za Srebrenicu Gideon Grajf, a za Sarajevo Rafael Izraeli.

Osim Grajfa, članovi Komisije za Srebrenicu su Adenrelo Sinaba iz Nigerije, Јukiosa Јapa, Rodžer Bajat iz Australije, Zeng Јi iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Golbarh iz Njemačke, Larens Almarfrens iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Članovi Komisije za Sarajevo, pored Izraelija, su Volter Manusek iz Austrije, Lorens Almarfrens, Darko Tanasković, iz Srbije, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezučenko iz Rusije i Patrih Bario.
Ovim povodom, na upit Vijesti.ba, reagovali su iz OHR-a.

– “OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja Republike Srpske o Srebrenici iz 2004. godine od strane Narodne skupštine RS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid”, rekao je u izjavi za Vijesti.ba Mario Brkić glasnogovornik OHR-a.

(Vijesti.ba)

Back to top button