Nermin Nikšić: Nećemo u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om

Nakon deset sati zasjedanja u Sarajevu, Glavni odbor SDP-a BiH donio je odluku da neće ulaziti u pregovore o formiranju vlasti, odnosno da ova stranka u naredne četiri godine ostaje opozicija.
Protiv ulaska u vlast bio je 61 član Glavnog odbora, 31 za, 6 suzdržanih.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je rekao da je sjednica, osim incidenta sa Damirom Nikšićem, bila ozbiljna i način na koji se donose odluke.

– “Glavni odbor SDP-a je donio odluku da SDP neće u koaliciju sa etnonacionalnim stankama SDA, SNSD i HDZ. GO smatra da je SDA uništila svaku mogućnost za ulazak SDP-a presudnom podrškom HDZ-u i SNSD-u biranjem njihovih delegata u Dom naroda BiH čime je omogućena blokada svih procesa. Smatramo da je SDA cijelo vrijeme igrala duplu igru, pozivajući SDP i Bh.blok u vlast, a u isto vrijeme iskoristila priliku da ojača poziciju SNSD-a i HDZ-a”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je SDA glasanjem u NSRS-u omogućila ulazak četiri SNSD-ova delegata u Dom naroda BiH, dok je podrškom HDZ-u u Skupštini ZDK prošle sedmice to isto učinila i kada je riječ o HDZ-u.

– SDP je spreman deblokirati formiranje vlasti u FBiH izborom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, tako što će predložiti svog kandidata, rekao je Nikšić.

GO SDP BiH će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put BiH u EU i NATO pakt, jednakopravnost građana i naroda na području cijele BiH, te ekonomske i socijalne reforme.

Glavni odbor je zadužio Predsjedništvo partije da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenje lijevo orijentiranih političkih partija.

(Vijesti.ba)

Back to top button