Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se u Banja Luci sastao sa Melikom Mahmutbegović, potpredsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se, 15. februara 2019. godine, u Banja Luci sastao sa Melikom Mahmutbegović, potpredsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine, s kojom je razgovarao o položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS.

Salkić i Mahmutbegović su istakli da je u narednom periodu neophodno da Federacija izdvoji veća finansijska sredstva za proces povratka, posebno zbog činjenice da je prije nekoliko mjeseci ukinuto Ministarstvo za izbjeglice RS-a.

Na sastanku je istaknuto da se u narednim godinama mora snažnije raditi na jačanju povratničkih zajednica, posebno kroz projekte u oblasti ekonomije i zapošljavanja, ali i projekte u oblastima kulture i obrazovanja. Potpredsjednici su zaključili da je, imajući u vidu trenutni ambijent i položaj Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, neophodna konkretna podrška povratnicima i njihovim porodicama, kako bi se unaprijedio kvalitet života jedne od najugroženijih populacija.

Tokom razgovora je naglašena podrška Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine da nastave istrajavati u borbi za osvarivanje svojih prava.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Back to top button