Iz Sarajeva uskoro letovi za najveći aerodrom u svijetu, a prvi avion polijeće već početkom marta

Novi aerodrom će u prvoj fazi imati kapacitet 90 miliona putnika godišnje, a kada bude u potpunosti završen 2023. godine njegov kapacitet će biti 200 miliona putnika, čime će on postati najprometniji na svijetu.Novi aerodrom u Istanbulu trebao bi biti u potpunosti operativan od narednog mjeseca. Aerodrom je otvoren krajem prošle godine, a prema najavama turskih vlasti, u punu upotrebu ulazi 3. marta.

Na njega bi tada trebali biti preusmjereni svi komercijalni putnički letovi sa Aerodroma Ataturk.Trenutno Turkish Airlines za letove ka Sarajevu koristi Ataturk Aerodrom, a Pegasus koristi aerodrom Sabiha Gökçen, piše BiznisInfo.Svi komercijalni letovi će biti prebačeni sa Aerodroma Ataturk na Aerodrom Istanbul od 3. marta – rekao je u januaru ove godine turskim medijima Funda Ocak, direktor Državne direkcije za aerodrome.

Doduše, u posljednje vrijeme mogle su se čuti špekulacije da je zatraženo odgađanje ovog roka do kraja marta, ali to nije potvrđeno.Ataturk je otvoren 1953. godine, a lani je imao 68 miliona putnika. On će se jedno vrijeme koristiti za teretni saobraćaj, a kasnije će biti u upotrebi za druge svrhe, kao što su treninzi, sajmovi avijacije itd.Novi aerodrom će u prvoj fazi imati kapacitet 90 miliona putnika godišnje, a kada bude u potpunosti završen 2023. godine njegov kapacitet će biti 200 miliona putnika, čime će on postati najprometniji na svijetu.

Trenutno je najprometniji aerodrom u Atlanti sa 104 miliona putnika godišnje.Novi aerodrom u Istanbulu će biti glavno čvorište na putevima iz Evrope, Azije i Bliskog istoka. On će biti čak 3,5 puta veći od aerodorma u Pekingu.Treći istanbulski aerodrom, Sabiha Gökçen, ostaje u komercijalnoj upotrebi.

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Back to top button