Izetbegović, Čović i Dodik pregovaraju o formiranju vlasti

DRŽAVNI NIVO

Sastanak se održava u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, a tema razgovora bit će formiranje vlasti na nivou države BiH.

Dodik i Čović već sedmicama insistiraju da se što prije imenuje mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH, odnosno da se na poziciju predsjedavajućeg izabere Zoran Tegeltija iz SNSD-a. Na drugoj strani, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) odbija dati saglasnost za imenovanje Tegeltije sve dok se ne otkoči NATO put BiH.

Zbog političkih odnosa vezanih za imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH već duži period u potpunoj je blokadi rad Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Naime, SNSD-ovi zastupnici ne pristaju na to da se zakaže sjednica državnog organa zakonodavne vlasti sve dok se ne imenuje mandatar za sastav Vijeća ministara BiH.

U srijedu je zakazana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a na kojoj će federalni parlamentarci izabrati delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. To će u praksi značiti da će uskoro biti kompletirana i zakonodavna vlasti na državnom nivou s obzirom na to da je Narodna skupština RS-a već izabrala državne delegate iz reda srpskog naroda.

Klix