Prva reakcija građana na “historijsko ne”: Potop kandidata Bh. bloka za načelnike i gradonačelnike

Iako se predstavljaju kao stranke koje okupljaju i nastoje pridobiti naklonost građana svih nacionalnosti i sa svih dijelova BiH, činjenica je da su stranke koje čine Bh. blok svoje kandidate za načelnike ponudili gotovo isključivo u sredinama u kojima su većina Bošnjaci

“Historijsko ne”, kako je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović nazvao odluku Bh. bloka da ostanu opozicija, nije se, očigledno, svidjelo glasačima. Prve povratne informacije sa terena imali su već u nedjelju, kada su u devet općina u BiH održani prijevremeni izbori za načelnike.

Iako se predstavljaju kao stranke koje okupljaju i nastoje pridobiti naklonost građana svih nacionalnosti i sa svih dijelova BiH, činjenica je da su stranke koje čine Bh. blok svoje kandidate za načelnike ponudili gotovo isključivo u sredinama u kojima su većina Bošnjaci.

Jedna od tih općina je Kakanj. SDP, Demokratska fronta, Naša stranka, Nezavisni blok, NBL, Stranka za penzionera, BPS i PDA su na proteklim izborima u ovoj općini prikupili više od 7.000 glasova. Sve ove stranke su podržale SDP-ovog kandidata za načelnika Edina Mijoča. Na osnovu do sada obrađenih 97 posto biračkih mjesta, Mijoč je osvojio tek 4.454 glasova. “Historijsko ne” mogućnosti ulaska u vlast sa SDA, čini se, nije ostavilo dojam na glasače, barem ne onakav kakav su pojedine strukture unutar Bh. bloka očekivali.

Pobjednik izbora u Kaknju je SDA-ov kandidat Aldin Šljivo, koji je osvojio 7.731 glasova, odnosno više od 60 posto ukupnog glasačkog tijela koje je izašlo na izbore.

Čak šest političkih stranaka je podršalo kandidaturu Nedžada Kudelića, dosadašnjeg vršioca dužnosti, za načelnika Općine Bužim. Radi se uglavnom o istim strankama koje su u Kaknju podržale kandidaturu Eldina Mijoča. Uprkos podršci velikog broja stranaka, te “historijskog ne” Bh. bloka, Kudelić je izgubio izbore. Pobijedio je Mersudin Nanić, 31-godišnji kandidat SDA, a broj glasova koje je osvojio premašio je broj glasova koje je u toj općini na proteklim Općim izborima osvojila stranka kojoj pripada.

Koliko je “historijsko ne” doprinijelo, prije svega, jedinstvu Bh. bloka, pokazuje situacija u Bosanskom Petrovcu. Demokratska fronta i SDP su u ovoj općini imali odvojene kandidate za načelnika, Rusmira Mujadžića i Ermina Hajdera, i oba su bila daleko od pobjede na prijevremenim izborima. Novi načelnik Općine Bosanski Petrovac je nezavisni kandidat Dejan Prošić, a drugoplasirana je Senada Mehdin iz SDA, koja je osvojila više glasova nego kandidati Demokratske fronte i SDP-a zajedno.

Ne samo da je u Bosanskom Petrovcu pokazano nejedinstvo unutar Bh. bloka, već je evidentan bio i razdor unutar SDP-a. Dio te stranke je, o čemu je Faktor ranije pisao, podržavao, umjesto svog, kandidatkinju SNSD-a.

U svim navedenim općinama Naša stranka nije imala svoje kandidate. Sve što se dešava van okvira “Sarajevo republike”, očigledno, nije njihov problem, kako je to na sastanku Bh. bloka rekla potpredsjednica te stranke Sabina Ćudić.

Izvor:
Faktor

Back to top button