Milijardu maraka od akciza spiskali, sad se opet zadužuju: Obećavali su velika gradilišta, a ceste su nam i dalje pune rupa!

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši zastupnik u Parlamentu BiH koji se protivio povećanju akciza kaže za Patriju da „znatan rast prikupljenih prihoda dugujemo akcizama, koje je neodgovorna vlast uvela u februaru prošle godine, obećavajući velika gradilišta i zapošljavanja, nije polučio rezultatima te da su akcize ustvari bile velika laž“

Po litri nafte i naftnih derivata koji se prodaju na tržištu BiH plaćaju se dvije putarine. Jedna je putarine za izgradnju puteva, a druga je putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekosnstrukciju ostalih puteva i ukupno je po osnovu te dvije putarine u 2018. godini prikupljeno 620,7 miliona KM, što je za 238 miliona KM više u odnosu na 2017. godinu.

„Ovako velika razlika je zbog činjenice da je u 2018. godini povećana putarina za 0,15 KM po litri derivata i to za putarinu za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekosnstrukciju ostalih puteva“, izjavili su za agenciju Patira iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši zastupnik u Parlamentu BiH koji se protivio povećanju akciza kaže za Patriju da „znatan rast prikupljenih prihoda dugujemo akcizama, koje je neodgovorna vlast uvela u februaru prošle godine, obećavajući velika gradilišta i zapošljavanja, nije polučio rezultatima te da su akcize ustvari bile velika laž“.

„Nezavisni blok se oštro protivio novim akcizama jer se sve pokazalo tačnim na što smo upozoravali – neće doći do pokretanja cestogradnje, poskupjet će troškovi života običnih građana, a na kraju će se taj novac potrošiti u kampanji. Sa milijardu KM prikupljenih akciza na gorivo i to samo u jednoj godini, možemo izgraditi kakve god želimo ceste u cijeloj državi. Novac je nažalost potrošen, a ceste su nam pune rupa. Ni to nije bilo dovoljno, pa nas ova vlast koju pokušavaju očuvati državnim tenderima i kupovinom poslanika koji na to pristaju, opet zadužuje za neke nove kredite za navodnu cestogradnju. Ko će vraćati taj novac, kad nas je sve manje i manje u državi i kada se masovno iseljavamo zbog upravo takvih neodgovornih pojedinaca koji su nam i uveli akcize“, kaže Šepić.

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene putarine u iznosu od 620,7 miliona KM, prvi dio je putarina za izgradnju puteva i taj dio je iznosio 234,8 miliona KM.

„Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od neizravnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO. Zadnji koeficijenti koje je usvojio Upravno odbor UIO kažu da Federacija BiH dobija 64,26%, Republika Srpska 32,19% i brčko distrikt 3,55%“, pojasnili su iz UIO u komentaru za Patriju.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Back to top button