Vršnjačko nasilje u Sarajevu: Zlostavljano dijete ne želi u školu, direktor kaže da rješava slučaj

Nije zlostavljano samo moje dijete, ali drugi roditelji iz nekog razloga ne žele ili ne smiju da se javno oglase
Maltretiranje moje kćerke traje već tri godine, krenulo je u trećem razredu i moja kćerka je godinu i pol šutjela o tome, povlačila se u sebe, imalo je zdravstvene probleme i kada se “otvorila” shvatila sam da mi je dijete žrtva vršnjačkog nasilja, priča za Patriju Nerma Sirbubalo, majka K. A., učenice petog razreda u Osnovnoj školi Hamdija Kreševljaković u Sarajevu.

“To nasilje podrazumijeva udaranje nogama i rukama, pljuvanje, polijevanje vodom, uništavanje ličnih stvari, ponižavanje na svaki drugi način”, dodaje majka i napominje da je učenica M. A. nagovarala i druge vršnjake da napadaju djevojčicu K. A.Sirbubalo dodaje da je više puta išla u školu i upozoravala da je njeno dijete žrtva vršnjačkog nasilja, te da ne želi da ide u školu.

“Posljednji put sam se školi obratila 6. decembra, pozvali su me na usmeni razgovor, jer sam se pozvala na Pravilnik o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja u školama, gdje su mi oni kazali da rješavaju problem i da su poduzeli sve što je moguće”, objašnjava Sirbubalo.Kaže i da njena kćerka već tri dana ne ide u školu i da se “sve nastavlja, jer nisu poduzete adekvatne mjere”.

“Moje dijete već tri dana ne ide u školu, jer ju je posljednji put ta djevojčica udarala na tjelesnom, a u svlačionici je udarila nogom u leđa. Jučer (21. februara, op. a.) sam se obratila policiji, gdje su mi rekli da oni reaguju samo u najgorim slučajevima – teške fizičke povrede i slične stvari. Uputili su me na Ministarstvo obrazovanja”, dodaje majka djevojčice K. A.Sirbubalo kaže da je podršku dobila od Udruženja “Kap” i da se molbom obratila Ministarstvu obrazovanja KS od kojih je tražila da se uključe i sa rukovodstvo škole riješe problem koji ima njena kćerka.

“Mislim da je ovo alarmantan problem i da to ne treba gurati pod tepih”, pojašnjava Sirbubalo.Na pitanje šta je razlog da M. A. vrši nasilje nad njenom kćerkom, Sirbubalo kaže da “M. A. dolazi iz disfunkcionalne porodice

“Nije zlostavljano samo moje dijete, ali drugi roditelji iz nekog razloga ne žele ili ne smiju da se javno oglase. U školi vjeruje da M. A. ne zna da se dovoljno emotivno izrazi i da se kroz agresivnost izražava. Obraćala sam se rukovodstvu škole više puta i oni su upućeni u to i direktor mi je rekao da zna za taj problem”, rekla je Sirbubalo za Patriju.

Direktor Osnovne škole Hamdija Kreševljaković, Salko Huskić, kaže da je upoznat da cijelim slučajem.

“Upućen sam u slučaj, ali to se ne može okarakterisati kao zlostavljanje. Preuzeli smo određene radnje. Danonoćno radimo svi, naš pedagog Dina Muharemović svakodnevno radi s djecom. Nikad nisam vratio nekog roditelja a da nismo riješili problem”, kaže Patriji direktor Huskić.Na konstataciju da majka K. A. tvrdi da njeno dijete zlostavlja M. A., direktor Huskić kaže: “radi se o djetetu koje je bilo u Popravnom domu i da bi najlakše bilo izbaciti to dijete iz škole, ali da ni to nije rješenje”:

“To je dijete peti razred i ona je svakodnevno dva-tri sata ili kod mene ili kod pedagoga. Mi pokušavamo pomoći tom djetetu. To dijete je veoma teškog socijalnog statusa. Ja znam da je to problem ostaloj djeci u tom razredu, ali borimo se da se ona uklopi u ovu socijalnu sredinu”, dodaje direktor.
“Zamolio sam i pedagogicu i roditelje da imaju strpljenja, jer to je djevojčica koja nekada ni sama sebe ne može da kontroliše, a mi smo javna ustanova koja mora pomoći svakom djetetu”, navodi direktor.

Na pitanje da li je upoznat da zbog vršnjačkog nasilja jedna učenica tri dana ne dolazi u školu, direktor kaže da nije upoznat sa tim slučajem ali da će “pozvati pedagoga i odmah krenuti u rješavanje problema”.
“Veoma je to osjetljivo pitanje, jer je to dijete koje je nekada veoma prijatna i draga, a nekada veoma netolerantna prema drugoj djeci”, dodaje direktor.Govoreći o vršanjačkom nasilju u slučaju Mahira Rakovca, nakon kojeg je nestala cijela jedna porodica, direktor Huskić kaže da to nije izgledno u ovom slučaju.

“Stvorila se jedna kampanja protiv M. A., a meni kao direktoru škole je veoma teško reći nešto protiv bilo kojeg djeteta. Angažovali smo i stručno usavršenog psihologa za rad s takvom djecom. Ovo je specifičan period, povezan i s njenim hormonalnim poremećajima i nadam se da će uskoro to prevazići”, kaže Huskić.Pojasnio je da je porodica M. A. u teškom stanju, jer su joj i majka i otac bivši ovisnici o drogama.

“Brat M. A. je također došao kod nas iz Popravnog doma i uspjeli smo ga za godinu dana socijalizirati, tako da je to sada jedan divan dječak”, rekao je za Patriju direktor Osnovne škole Hamdija Kreševljaković.

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Back to top button