Mančeseter siti nakon penala savladao Čelsi i osvojio Liga kup Engleske

Mančester siti je na Vembliju nakon boljeg izvođenja penala savladao Čelsi rezultatom 4:3 (0:0).

Na početku meča Mančester siti djelovao je opasnije. U 5. minuti Serhio Aguero (Sergio) centrirao je u šesnaesterac, ali je odbrana Čelsija bila na visini zadatka i izbila loptu. “Građani” su kratkim pasevima raztezali odbranu “Plavaca” i na taj način tražili priliku. U 13. minuti David Silva je bio u dobroj poziciji unutar šesnaesterca Čelsija, ali je njegov pas bio prejak. Mančester siti je u potpunosti kontrolirao igru i imao loptu u svom posjedu. U 22. minuti Aguero je dočekao centaršut u šesnaestercu i promašio.

Čelsi je zaprijetio četiri minute kasnije. Vilijan (Willian) je iz dalekometnog slobodnja poslao loptu iznad prečke. U 31. minuti Kevin de Brujne (Kevin de Bruyne) je iz slobodnjaka ubacio loptu u šesnaesterac, ali je odbrana “Plavaca” otklonila opasnost. Belgijanac je ponovo pokušao osam minuta kasnije, kada je htio centrirati u šesnaesterac, ali nije bio precizan i prilika za “Građane” je propala. Veliku priliku Mančester siti imao je u 43. minuti. Nikolas Otamendi (Nicolas) je precizan centaršut u šestnaestercu i brzo uputio udarac prema donjem desnom uglu, ali njegov pokušaj nije bio dovoljno snažan i Kepa Arizabalaga (Arrizabalaga) mu je odbranio, te su tako mreže mirovale do odlaska na odmor. Igrači Širokog pokušavali su da smire domaće navijače.

I u nastavku su “Građani” prvi zaprijetili. u 48. minuti Rahim Sterling (Raheem Sterling) je nabacio s boka u šesnaesterac, ali nije bio dovoljno precizan i odbrana Čelsija je izbila loptu. U 57. minuti igrači Mančester sitija postigli su pogodak, ali je sudija nakon pregleda VAR snimka isti poništio. U 66. minuti N'Golo Kante je promašio veliku priliku za Čelsi. Primio je centaršut u šesnaestercu, ali je loše šutirao i lopta je otišla iznad gola. U 71. minuti Ros Barkli (Ross Barkley) odlično je primio loptu na rubu šesnaesterca i onda pucao visoko iznad gola. Šest minuta kasnije Bernardo Silva se našao u obećavajućoj situaciji, ali je odbrana Čelsija uspjela otkloniti opasnost. Devedeset minuta nije bilo dovoljno da odluči pobjednika, te je meč otišao u produžetke.

U prvom produžetku gledali smo potpunu kontrolu igre Mančester sitija. U 93. minuti Otamendi je šutirao, ali mu lopta nije dobro sjela i njegov dalekometni pokušaj je završio visoko iznad gola. Čelsi je zaprijetio tek u 103. minuti kada je Eden Azar (Hazard) šutirao s poludistance, ali nije bio precizan.

U drugom produžetku prvi su zaprijetili “Građani”. U 110. minuti Aguero se oslobodio svog čuvar i izborio za prostor unutar šestnaesterca, međutim golman Čelsija je odbranio njegov udarac. Sedam minuta kasnije ponovo se Aguero našao u prilici, no Arizabalaga je odlično reagirao i odbranio mu šut. Kako nije bilo golova ni nakon dodatnih trideset minuta pristupilo se izvođenju penala.

U prvoj seriji Žoržinjo (Jorginho) je promašio za Čelsi, dok je Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan) bio siguran izvođač za Mančester siti.

Cezar Azpilikueta (Cesar Azpilicueta), Serhio Aguero bili su sigurni u drugoj seriji.

Emerson je u trećoj seriji pogodio za Čelsi, dok je Liroj Sane (Leroy) promašio za Siti.

U četvrtoj seriji David Luiz promašio ze Čelsi, dok je na drugoj strani siguran izvođač za Siti bio Bernardo Silva.

Eden Azar bio je precizan s bijele tačke u petoj seriji za Čelsi, a pobjedu Sitiju donio je Rahim Sterling (Raheem Sterling) kada je uspješno realizirao penal.


Avaz

Back to top button