Izetbegović i Kukić nakon sastanka u Centrali SDA: Evo zaključaka

Pogledajte šta su nakon sastanka izjavili predsjednici SDA i PDA

Današnji sastanak Stranke demokratske akcije (SDA) i Pokreta demokratske akcije (PDA) bio je veoma dobar i konstruktivan, s visokim stepenom suglasnosti o bitnim prioritetima, ustvrdili su predsjednici ovih stranaka.Lider SDA Bakir Izetbegović naglašava da je za tu stranku najbitnija iskrenost, suradnja među budućim partnerima, koja isključuje preglasavanja, čega nije bilo dovoljno u prethodnom periodu i što je, po njegovim riječima bio razlog za razlaz SDA s ljudima iz PDA. Iskreni odnos prema suradnji će biti ključno pitanje za SDA prije definiranja bilo kakvih koalicija, naglasio je Izetbegović.

Naglasio je da je SDA predala predstavnicima PDA svoj program rada na svim nivoima za sljedeći mandat.
PDA je već istakla neke svoje prioritete. Postoji saglasnost, prije svega oko toga da treba prioritetno spojiti jednom kvalitetnom cestom, po mogućnosti autoputem, Sarajevo, Zenicu i Tuzlu, ta tri basena, a zatim ubrzano raditi energetsku infrastrukturu, uključujući i blok u Banovićima o kojem se jako dugo priča, a ne počinje se s konkretnim aktivnostima na gradnji – kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje ko je od drugih stranaka za njegovu stranku poželjniji partner u eventualnoj budućoj zajedničkoj vlasti – Savez za bolju budućnost (SBB) ili Demokratska fronta (DF), lider SDA je odgovorio da u prošlosedmičnom susretu s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem nije imao dojam o potpunoj spremnosti na suradnju, ali ako bi došlo do obrata, SDA je, u skladu s onim što je i prije naglašavala, raspoložena za široki front “kako bi bilo što manje onih koji koče put BiH ka članstvu u NATO-u i EU” i što manje onih koji zaustavljaju reforme. Ipak, rano je za zaključke, treba sačekati odgovor iz DF-a, dodao je. Formiranje eventualnog šireg fronta ipak ne zavisi samo od SDA, napomenuo je Izetbegović.

Lider PDA Mirsad Kukić ističe da je ovo prvi zvanični sastanak te stranke sa SDA otkako je došlo do razlaza, iako je u međuvremenu razgovarano s pojedincima iz SDA te je ispoljen određen stepen suglasnosti.Govoreći o prioritetima, Kukić naglašava gradnju termoenergetskih blokova i pravičniju raspodjelu novca od javnih prihoda na način postepenog balansa, kako sredine koje trenutno inkasiraju više ne bi naglo trpile gubitke.Današnji sastanak je, po Kukićevoj ocjeni, bio sadržajan i vrlo korektan te je postignut značajan stepen usuglašavanja i razjašnjene su neke nejasnoće.

Na pitanja novinara, lider PDA je odgovorio da uopće nije razgovarano o raspodjeli resora u potencijalnoj budućoj koaliciji niti je njegova stranka insistirala na resoru industrije.Po njegovoj izjavi, nije razgovarano samo o energetskom sektoru, već o brojnim drugim temama, o tome šta bi moglo naštetiti arhitekturi Bosne i Hercegovine, a šta bi bilo dobro za postizanje njenog članstva u euroatlantskim integracijama, kako kvalitetno odgovoriti na migrantsku krizu itd.Bilo je riječi i o pitanju pouzdanosti buduće suradnji te je postignut izuzetno visok stepen suglasnosti o svim tačkama, tvrdi Kukić.

(Fena/mr)

Back to top button