Ubistvo 317 zarobljenika u selu Kravica za Šešelja “incident”, a ne ratni zločin

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da su policajci kojima se sudi za zločin u selu Kravica kod Srebrenice “nevini” i da je u pitanju “incident”, a ne ratni zločin.
Članovi SRS-a okupili su se pred Specijalnim sudom u Beogradu, kako bi protestovali protiv suđenja osmorici policajaca Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za zločin u selu Kravica kod Srebrenice 1995. godine.

Šešelj, koji je u Haagu osuđen na 10 godina zatvora zbog progona i podsticanja na progon Hrvata u Hrtkovcima, rekao je da se policajcima sudi za “izmišljeni” ratni zločin i da genocida nije bilo.

“Ovdje smo da se suprotstavimo ‘podmetačinama’, da se borimo za istinu i branimo nevine. Svih osam policajaca su nevini i to svjedočenja dokazuju”, kazao je Šešelj.

Šešelj je naveo da je 20 policajaca ubilo 317 bošnjačkih ratnih zarobljenika koji su se “pobunili”, kada je jedan od njih oteo pušku policajcu i ubio ga. On je dodao i da je bilo 317 zarobljenika, a ne 1.313 “kako izmišljaju”.

Na pitanje novinarke N1 da li je protest pritisak na sud, Šešelj je kazao da je to “demonstriranje” u korist pravde i protiv sudske vlasti koja održava procese, a zna se da je krivica “izmišljena”.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. godine optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

(Vijesti.ba / BETA / N1)

Back to top button