NA SAHRANI ŠABANA ŠAULIĆA: Šemsa u zagrljaju Mileta Basa

Vijest o saobraćajnom udesu u Njemačkoj u kojem je smrtno stradao Šaban Šaulić, njegovu kolegicu i prijateljicu Šemsu Suljaković zatekao je na planini u obilasku azila „Bosnian dream“ na Jabuci. Vijest koja ju je bukvalno pokosila je stigla od prijatelja iz Njemačke. Nije bilo riječi kojom se mogla utješiti.

Neutješno je plakala govoreći da ne može da vjeruje, da je možda to neka dezinformacija. No kada je dobila potvrdu da je zaista tako, riješila je da se vrati kući kako bi se spremila za put u Beograd. Njene prijateljice su je zamolile da usput stanu kako bi se osvježila u nekom od obližnjih restorana kada je i srela svoje poznanike, načelnika Goražda i jednog poznanika iz Ustikoline. Nije mogla, naravno, odbiti njihovu želju da se slikaju s njom.

Odmah po dolasku u Sarajevo, u 22 sata naveče je krenula za Beograd, vidno iscrpljena jer je na odredište stigla u pet ujutro. Njen dolazak na Novo beogradsko groblje skrenuo je veliku pozornost medija. A ona je u rukama držala aranžman „Suzu“ sa onoliko bijelih ruža koliko je Šaban imao godinu 67. Činilo se da su se svi mediji sjatili oko nje, samo se čulo „evo Šemse“. Put do kapele je za nju bio raskrčen da bi što lakše ušla i izjavila saučešće porodici Šaulić.

Ko zna kako su samo bilo iznenađeni vidjevši je. Goca je briznula u plač, Zorica takođe. Šemsa je željela što prije da izađe, što dalje od gužve jer kaže da se cijelim tijelom tresla. Svo to dešavanje, svi ti ljudi koji su joj prilazili sve joj je to teško padalo. No da bude uz svoj nesreći i tračak nečeg lijepog je njen susret sa Miletom Basom s kojim je bila zagrljena dugo. To ju je malo vratilo u život jer ju je Šabanova smrt dotukla.

-Sita sam više hodanja po grobljima. Samo odlaze meni drage osobe, a za ovih godinu dana svojih sam šestero bližnjih ukopala. Prestrašno! Jedina svjetla tačka mi je bio susret sa Miletom koga nisam vidjela godinama a koga volim kao svog najrođenijeg – kratko nam je rekla Šemsa.

Posljednji susret

A osim što ju je Šaban volio slušati dok pjeva, on je skupa sa Radetom Vučkovićem zore dočekivao tamo gdje bi Šemsa nastupala. Prvu singlicu u Šemsinoj karijeri on potpisuje kao autor. Otvorio joj je puteve u estradu. A samo petnaestak dana prije zajedno su nastupali i posljednji put se vidjeli i ispričali.

expresstabloid.ba

Back to top button