Niko u BiH neće da uzgaja kornišone

Poljoprivredni proizvođači na području općine Sanski Most nezainteresovani su za uzgoj kornišona iako im se nudi zagarantovan otkup svih njihovih proizvoda i brojne druge pogodnosti.

Prema riječima direktora Zemljoradničke zadruge “Agrisan” Senada Hadžibajramovića, poljoprivrednicima se, u saradnji s njemačkim partnerom, ovih dana nude izuzetno povoljni uslovi za proizvodnju ove kulture.

“Znači, mi kao otkupljivači garantujemo siguran otkup i cijenu, te preuzimanje svih proizvedenih količina. Također, nudimo im sav potreban repromaterijal koji bi potom isplaćivali postepeno kroz proizvedene količine. Međutim, sve uzalud“, kaže Hadžibajramović.

Nedavno su organizovali prezentaciju ovog projekta i niko od poljoprivrednih proizvođača nije došao, a trenutno na području ove općine postoje svega tri značajnija proizvođača kornišona.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako je prije desetak godina vladao veliki interes za proizvodnju kornišona na ovim prostorima.

“Međutim, u jednom trenutku je došlo do zasićenja tržišta i poljoprivrednici su imali velike gubitke. Mnogi su poslije toga prešli na uzgoj maline, ali je i ta proizvodnja prošle godine doživjela konačni slom. Znači, poljoprivrednici se plaše upuštati se u takve aranžmane“, kaže Selimović.

Dodaje kako je uzrok tome i to što je proizvodnja kornišona vrlo teška i zahtjevna te traži veliki angažman, pišu “Nezavisne“.

Nezavisne

Back to top button