PATIKE, GRUDNJAK, OTIRAČ… Ove stvari nikada ne stavljajte u VEŠ MAŠINU! Lako mogu da je UNIŠTE!

Foto: Shutterstock

Svakom se barem jednom desilo da mu neki od dole navedenih predmeta završi u veš mašini. Neki od njih zapadnu slučajno, dok za neke nismo bili ni svesni da bi ipak bilo bolje da se peru na drugi način.

Svima se bar jednom desilo da kovanice završe u veš-mašini. Međutim, baš one mogu napraviti veliku štetu, a evo i zašto.

1. Kovanice

Kovanice tokom pranja mogu napraviti veliku štetu, a evo i zašto.

Lako mogu da prođu filter i da završe u odvodnoj pumpi i tako unište krilca u odvodu. Takođe mogu da se zaglave u odvodnoj cevi i da blokiraju izbacivanje vode iz veš mašine, a u retkim slučajevima mogu oštetiti i staklo na vratima bubnja.

2. Ključevi

Ključevi nikako ne bi smeli da završe u mašini za pranje veša, zato dobro proverite sve džepove pre nego što ubacite farmerke na pranje.

Razlog za to je što ključevi mogu ogrebati unutrašnost mašine, oštetiti bubanj i stakleni deo vrata.

3. Grudnjak sa žicama

Ono što može oštetiti vašu veš-mašinu je i grudnjak sa žicama. Osim što vam žica iz grudnjaka može oštetiti drugu odeću, može uništiti i gumu veš-mašine.

4. Dlake kućnog ljubimca

Dlaka vašeg ljubimca može naštetiti vašoj veš-mašini jer se može zalepiti za bubanj ili što je još gore – začepiti odvod.

5. Otirači za cipele

Otirači za cipele nikako ne bi smeli završiti u veš mašini i zato se preporučuje da ih operete ručno jer guma sa otirača može oštetiti pumpu i odvod mašine.

6. Patike

Patike ne bi trebalo da perete u veš mašini i to ne samo zbog mašine, već i zbog njih samih. Čak i kada ih perete na 40 stepeni one se smanje.

(Kurir.rs/Dnevno)

Back to top button