Predsjedništvo SDP-a odlučilo: Damir Nikšić isključen iz stranke, TK i dalje na čekanju

Predsjedništvo SDP-a na današnjoj sjednici donijelo je odluku o isključenju iz stranke Damira Nikšića, zastupnika ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, saznaje Faktor.

Odluka o isključenju Nikšića nije konačna i morat će je potvrditi Glavni odbor partije. Pored toga, dugo se raspravljalo o ulasku u pregovore o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, ali o tome danas nije donesena odluka.

Sjednica Predsjedništva SDP-a počela je danas u 13 sati, a trajala je do iza 18 sati. Odlučeno je da odluku u ulasku u pregovore u TK donese Glavni odbor stranke na sjednici koja je zakazana za 16. mart, potvrđeno je za Faktor.

U Tuzlanskom kantonu trenutno nema nikakvih zvaničnih pregovora o formiranju vlasti, a bliži se 31. mart, kada je posljednji rok za usvajanje budžeta za 2019. godinu.

Dodajmo i da Glavni odbor SDP-a neće odlučivati o tome hoće li Kantonalni odbor Tuzla ući u vlast, nego samo o tome hoće li pristupiti pregovorima sa drugim strankama. SDP u Skupštini TK ima deset zastupnika i po tome je vodeća stranka, a ukoliko želi u vlast, politički odnosi nalažu, da za partnera moraju uzeti SDA koja ima devet, ili PDA sa sedam zastupnika.

Izvor:
Faktor

Back to top button