Okončani razgovori SDA, SNSD-a i HDZ-a: Pogledajte šta su izjavili Izetbegović, Dodik i Čović

Završen je sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, na kojem će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH.

Završen je sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a. Pogledajte šta su izjavili Izetbegović, Dodik i Čović:

https://www.facebook.com/oslobodjenjeba/videos/254838682124269/

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon sastanka s liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom izjavio novinarima da su imali kraći sastanak, te da misli da ima šansi da postignu dogovor i da potpišu „jedan papir s principima djelovanja u ovome mandatu kojim bi omogućili imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH“.

– Mislim da ćemo takav papir imati, u prijedlogu, do kraja ove sedmice. Nisam siguran da ćemo ga uspjeti usaglasiti, ali da ćemo imati neki prijedlog, imat ćemo ga do kraja ove sedmice – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je razgovarano i o izgradnji auto-puta prema Beogradu.

– Mislim da imamo dobre šanse da se krene već ove godine – naveo je Izetbegović.

Razgovarno je i o podjeli resora, a Izetbegović kaže da je tu razgovor tek počeo i nisu uspjeli postići danas dogovor. Ali, dodao je on, izašli smo s tim koja je od tri strane za šta zainteresirana, „pa ćemo se dalje usaglašavati“.

– Ključni detalj koji se odnosi na aktivaciju MAP-a nismo usaglasili, ali poznato je da hrvatska i bošnjačka strana su za aktivaciju MAP-a, da srpska nije. To pitanje za sada ostaje otvoreno. Pokušat ćemo i tu stvar usaglasiti i naći neki izlaz, ali na žalost danas nismo uspjeli u tome – kazao je Izetbegović.

Dodao je da, u vezi s ključnim pitanjem aktivacije MAP-a, nisu uspjeli tu stvar danas raščistiti.

– Republika Srpska definitivno ima pravo na politički stav u vezi s tim, samo treba da ga efektuira kroz institucije na državnom nivou. Mi smo donijeli zakone koji su jasni, donijeli smo strategije koje se odnose na MAP i aktivaciju MAP-a, godišnje planove i ostalo. Kad kažemo vladavina zakona podrazumijevam i taj zakon i te zakone – pojasnio je Izetbegović.

Ali, dodao je on, to ne znači da oni ne mogu biti promijenjeni ako se nađe dovoljan broj ruku u državnom parlamentu, „ može se usvojiti ono za šta je zainteresirana Republika Srpska koja ima svoje predstavnike na svim nivoima i može tu stvar da iznese na takav način“.

– Dakle, ne može entitetski nivo biti nadređen državi niti joj komandovati u smislu da nešto može ili da nešto ne može. Tu stvar danas nismo riješili i radit ćemo dalje na tome – kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje o u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Izetbegović je kazao da će pokušati da potpišu papir koji će zadovoljiti stavove sve tri strane.

– Hoće li to biti moguće, vidjet ćemo. Lako nije sasvim sigurno, ali na nama je da se potrudimo, da nađemo neko srednje rješenje koje će biti na linijama ovoga što smo govorili. Kad kažem vladavina zakona, podrazumijevam implementaciju svakog od zakona, uključujući i Zakon o odbrani. Tražit ćemo rješenje kojim ćemo svi biti relativno zadovoljni – kazao je Izetbegović.

Upitan o partneru iz dijela bošnjačkog naroda, odnosno je li jasnija situacija ko će sa SDA u koaliciju na državnom i federalnom nivou, Izetbegović je odgovorio da se „polagano stvar kreće u smjeru da će to biti oni koji ne odbijaju da uđu u vlast, jer od strane Bh. bloka zasad imamo stav da neće da uđu u vlast“.

– Prema tome ostaju oni koji to hoće. Mislim da će ovo sve biti riješeno u martu mjesecu, kompletna struktura, ako smo uopšte u stanju da riješimo ove probleme, da će to sve biti riješeno u martu mjesecu – kazao je Izetbegović.

Čini mi se da smo danas imali konstruktivan razgovor i da on vodi ka tome da do kraja ovog mjeseca imamo novi saziv Vijeća ministara BiH – izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović nakon sastanka s liderima SDA i SNSD-a, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom, a na kome se razgovaralo o formiranju vlasti.

– Naravno, ima tu puno tehničkih detalja, provjera i sve ostalo što treba uraditi. Ako se uspije dogovoriti ova jedna izjava tri političke opcije koje dogovaraju budući saziv Vijeća ministara BiH u narednih dan, dva na tragu onog što smo danas razgovarali, onda nema ni jednog razloga da ovih preostalih 20-ak dana ili koliko već predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kada bude imenovan, ima poslovničkog i zakonskog prostora, da to možemo obaviti u tom vremenu – istakao je Čović.

Sve druge teme o kojima su danas razgovarali, kako je dodao, traže da što prije imamo Vijeće ministara BiH, kao i da se okrenemo ekonomskim reformama, prometnoj infrastrukturi i drugim bitnim pitanjima.

– Nadam se da ćemo se razumijeti i oko resora i raspodjele kako bi i tu bila jedna uravnoteženost u odnosu na sve ono što mi imamo kao ambiciju, SDA, HDZ i SNSD, i s te strane čini mi se da smo napravili jedan iskorak bar u našem međusobnom razumijevanju. Da li će to biti tako, poznavajući nas, treba sačekati dan, dva pa vidjeti kako će ta izjava proći – naveo je Čović.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je nakon sastanka s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem ocijenio da su imali konstruktivan razgovor, te da ima osjećaj da bi već u narednih sedam do deset dana mogli da imenuju kandidata za predsjedavajućeg, a da „do kraja mjeseca dođe do Vijeća ministara BiH“.

Po njegovim riječima, to je veoma važno i zbog slanja poruke i evropskim institucijama i evropskim zemljama vezano za ono što je ovdje prioritet svima i gdje nema nikakvih problema u smislu različitih stavova, a to je evropski put BiH.

Dakle, dodao je on, treba da to potpišemo i da ono što činimo, činimo u smislu da taj put ojačamo.

– Mislim da taj konsenzus koji postoji u vezi s evropskim putem BiH nije upitan, kao i što se tiče mehanizma koordinacije koji nam daje mehanizam ili modul za rješavanje tih pitanja obezbjeđivanje jednoga odgovora iz BiH – naveo je Dodik.

Napomenuo je da su razgovarali kao predsjednici tri političke partije, te da misli da je situacija tu jasna i pozicioniranje političkih partija isto veoma izvjesno.

– Dakle, nema spora o tome da bi trebalo da predsjedavajući bude Srbin i čak ime koje se pominje, nema ni tu spora. Ovdje je došlo do zastoja zato što je to naprosto i trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje formiranja Vijeća ministara BiH. Republika Srpska je jednostavno rekla, i vlast i opozicija, da ljudi iz RS treba da promovišu i da se bore za vojnu neutralnost, kao što je činjenica da i HDZ i SDA i svi u Federaciji BiH misli da treba da se kreće ka NATO-u – kazao je Dodik.

Dodao je da je to pitanje koje ne mogu prethodno da riješe. Po njegovim riječima, to pitanje može da ostane u debatama, jer je to realno.

– To pitanje ne može da dobije saglasnost u smislu odluke iz niza razloga o kojima sada ne bih govorio – napomenuo je lider SNSD-a.

Ali isto tako je, smatra on, veoma racionalno i relano shvatiti da to pitanje neće nestati „samo zato što mi iz RS smatramo da treba biti drugačije“.

Dodik kaže da će to ostati za razgovore između partnera, „između onih koji će činiti Vijeće ministara“.

– Želim da kažem da to prethodno uslovljavanje apsolutno nije racionalno. Ali da nekoliko principa na kojima se može zasnivati djelovanje Vijeća ministara BiH svakako jeste ustavnost, zakonitost, reforme, socijalno-ekonomske reforme, agenda, evropski put, poštivanje onoga što je dogovoreno u BiH sa stanovišta izgradnje autoputa i mreže autoputeva, da tu niko nikome ne pravi problem – kazao je Dodik.

Naveo je da postoji saglasnost u Predsjedništvu BiH, napominjući da je jučer malo došlo do nesklada u pogledu onoga što je imao utisak, “ali u suštini pogriješio zato što sam rekao da Džaferović čeka da se oko odluke u vezi rominga još nešto iskonsultuje“.

– Danas mogu da kažem da smo kao Predsjedništvo BiH zatražili od Vijeća ministara BiH da nam dostave sporazum i da ga mi kao Predsjedništvo, u skladu sa našim ustavnim ovlaštenjima, podržimo. Bosna i Hercegovina, voljom Predsjedništva, potpisat će 5. okobra reginalni sporazum o romingu koji omogućava da sa svim zemljama u regionu imamo 80 posto jeftiniji roming, a da se početkom 2021. godine roming smanji prema zemljama članicama EU za 80 posto i da dođemo u poziciju iste cijene rominga kao što je to u okviru zemalja EU – objasnio je Dodik.

Ako to ne uradimo onda, smatra on, gubimo vrijeme vjerovatno nekoliko godina u tom pogledu. Ističe da je ovdje interes BiH i svih ljudi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Želim da se zahvalim Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću na tome što smo kao članovi Predsjedništva BiH učinili napor i možemo da pošaljemo jednu sasvim dobru poruku – kazao je Dodik.

Napomenuo je da su lideri SDA, HDZ i SNSD-a danas dogovorili da postave nekoliko principa na jednoj do dvije stranice – ustavnost, zakonitost, refrome, evropski put…

– To su principi na kojima ćemo mi raditi i to je nešto što svakako treba da uradimo. Vjerujem da se možemo dogovoriti i o raspodjeli resora i da to ne bi trebao da bude problem, kada usvojimo ove principe. Ono što se sigurno neće desiti, da se imenuje Zoran Tegeltija i da se bukvalno njegova kandidatura mrcvari kroz javnost, a da se to ne desi na kraju. Dakle, čitav dogovor mora da postoji – kandidat Tegeltija i na kraju znamo da ćemo tog i tog dana imati novo Vijeće ministara sa jasnom strukturom. Nikakve igre u tom pogledu neće biti moguće – poručio je Dodik.

Kaže kako razumiju da odluka RS-a o vojnoj neutralnosti nije definitivna u smislu stava BiH, ali „ono što jeste, da je ona rezultat dogovora i vlasti i opozicije i odluka parlamenta RS i ona je obavezujuća za sve nas koji radimo ovdje“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti, Dodik je napomenuo da je svima poznato kakav je politički sistem u BiH, da se on zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Mi razumijemo poziciju Bakira Izetbegovića u smislu da ojača reprezentativnost bošnjačkog ili kako oni to zovu bosanskog reprezentativnog tima, ali želim da kažem da su Srbi i Hrvati to završili. Razumijemo potrebu i nama to odgovara da, što se tiče Bošnjaka, najširi krug političkih predstavnika bude unutra. Ali mislim da je krajnje vrijeme da se to završi. Treba reći da Bakir Izetbegović ima kapacitet da donosi odluku vezanu za formiranje Vijeća ministara BiH i bez ovih ostalih – kazao je Dodik.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button