Izet Arifović pred smrt ostavio pismo: “Jedini svjedok protiv mene je ciganin iz Bratunca plaćen da laže”

Teško bolestan i potpuno svjestan da umire, zamolio prijatelje da pismo dostave Sudu i Tužilaštvu BiH, SIPA-i te udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice i borce

Mjesec od smrti Izeta Arifovića Ćize, kojeg je Sud BiH nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora zbog optužbi da je, navodno, u julu 1992. godine počinio ratni zločin nad dvojicom srpskih civila iz okolice Bratunca, u javnost je izašlo pismo koje je Arifović, teško bolestan i potpuno svjestan da umire, napisao s molbom da ga njegovi prijatelji dostave Sudu i Tužilaštvu BiH, SIPA-i, te udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice, kao i demobilisane borce.

Arifović je umro prije mjesec
Smješten u Beograd

– Teško sam bolestan i odlučio sam se ovim pismom obratiti javnosti, posljednji put u životu, radi istine i svoje porodice. Istina je da nisam kriv i svima je poznato da nisam nikad u životu bio na lokaciji koja mi se stavlja na teret, a kamoli da sam učestvovao u bilo kakvom zločinu. Tužilaštvo i Sud BiH to dobro znaju, ali je neko odlučio da me osudi ni kriva ni dužna. Sramota – naveo je Arifović u pismu, opisujući način na koji je proglašen krivim.

Faksimil pisma koje je Izet Arifović ostavio iza sebe
Naime, on je ustvrdio da je jedini svjedok Tužilaštva BiH u njegovom procesu bio (riječ je o zaštićenom svjedoku čije ime u pismu navodi, op. a.) „ciganin iz Bratunca, koji je plaćen i smješten u Beograd da laže protiv Bošnjaka iz Podrinja“ te dodaje da je riječ o osobi koja je glavni svjedok u mnogim sudskim procesima na Sudu BiH, kojim se, kako kaže, „upravlja iz Beograda“.

Proces protiv Orića

Javnosti je već duže poznato da je zaštićeni svjedok koji je svjedočio protiv Arifovića svjedočio i u procesu protiv Nasera Orića, samo pod drugom oznakom. Riječ je o višestruko osuđivanom Bošnjaku, porijeklom iz Podrinja, koji se, pod nerazjašnjenim okolnostima, našao u Beogradu i postao „kredibilan svjedok“ u svim procesima koji se na Sudu BiH vode protiv podrinjskih Bošnjaka.

„Onima koji su mi montirali neka Bog isto vrati“

– Molim sve institucije BiH i iz međunarodne zajednice da provjere i utvrde da je prema meni i mojoj porodici počinjena nepravda i da sam optužen i osuđen kao nevin čovjek. Ponosan sam što sam bio borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, a istina je da nisam nikad počinio zločin. I na kraju molim dragog Boga da svi oni koji su meni montirali sudski proces i uništili moj život dožive istu sudbinu, oni i njihove porodice – napisao je na kraju Izet Arifović.

avaz.ba

Back to top button