Najčešće greške pri sadnji voća

Tokom sadnje voća često pravimo greške koje nas kasnje koštaju, ali možda i ne znamo da smo napravili te greške. Ovaj put Vam pojašnjavamo najčešće greške pri sadnji voća.

Već je jesen i ovih dana snijeg i niske temperature su česte i normalne. To možemo staviti pod grešku broj jedan tokom jesenje sadnje voća.

Nikad nemojte saditi sadnice kad su temperature ispod nule i kad je zemlja smrznuta. Istina je da mi agronomi kažemo da sadite sadnice od jeseni do proljeća, pa čak i zimi ako su topliji dani, ali nikad ne sadite u smrznutu zemlju. Čak i lajički nema smisla.

Radite obavezno analizu tla, ova greška je tako česta kod naših voćara, radi se tome da podižemo voćnjake bez analize zemljišta ili je čak radimo “reda radi”.

Radi se o tome da uradite analizu zemljišta u Poljoprivrednom zavodu ili Biotehničkom fakultetu, koja košta 60 – 100 KM, ovisno da li je radite sami ili imate usluge agronoma, kojeg normalno treba platiti.

Analiza zemljišta vam pokazuje trenutno stanje vaše zemlje, stanje hranjiva, organske materije, ph i sve ono što obavezno morate znati za kvalitetno bavljenje voćarstvom.

Nikad je ne radite “reda radi”, zbog poticaja i slično, jer platite tu analizu a nemate koristi nikakve od nje, jer nije stvarni pokazatelj stanja na parceli.

Pregledajte stanje sadnice prije sadnje, izvadite sadnicu iz vrećice u kojoj dolaze sadnice u poljo apotekama i trgovinama, da vidite stanje korijenovog sistema.

Obavezno pregledajte korijen sadnice, kakav je, da li je zdrav i prikratite ga za 1/4 da ga postaknete na razvoj i dalje ožiljavanje, ne sadite sadnicu onakvu kakvu je dobijete ili sa sadržajem kesice u kojem dođu sadnice.

Odradite dezinfekciju korijena sadnice, tako što stavite sadnicu u kantu, sa smjesom vode, đubra i zemlje,po potrebi možete dodati neki fungicid po prporuci vašeg agronoma ili stručnog savjetnika, najbolje je da ostoji u toj smjesi narednih 24 sata.

Još jedna česta greška je nepravilna sadnja sadnica.

Često se rupe ne kopaju dovoljno duboko i široko, zbog lijenosti ili neznanja, bolje je da su rupe što veće nego m da su manje.

Dubina sadnje je veoma bitan faktor, nikad ne sadite ni preduboko ni preplitko. Na kalemljenim sadnicama vidite mjesto spajanja podloge i plemke, ta tačka mora biti iznad zemlje za veličinu ruke kad uzmete sadnicu u ruku.

Svako ukopavanje sadnice više ili manje od te veličine, negativno utiče na razvoj sadnice i njen dalji napredak, zbog produženja protoka hranjiva kroz istu ili ako napravite grešku da to spojno mjesto postavite malo iznad zemlje, često dođe do lomljenja biljke pod utjecajem snijega i vjetra.

Greške pri kopanju zemlje iz rupe, prvi dio zemlje koji vadimo za dubinu jedne lopate, to je ona zemlja sa travom, stavlje se na jednu stranu rupe i kasnije ta zemlja se stavlja prva u rupu oko korijena sadice. Obavezno potrošiti svu količinu te “zdrave” zemlje.

Zemlja koja se vadi dalje, za dubinu još jedne lopate, stavlja se na drugu stranu i ista se stavlja zadnja, kad nestane zemlje sa travom, to praktikujte svaki put.

Greške pri stavljanju đubriva, zaslužuju posebnu rubriku i veoma su česta. Đubriva bilo da su organska ili mineralna ili jedna i druga idu dalje od korijena, jer mogu izazvati njegovo oštećenje. Više agronoma će dati više preporuka ali svi se slažemo da ne ide nikad u blizinu korijena.

Najbolje je staviti đubrivo na dno rupe, pomješati ga sa zemljom, staviti još jedan sloj zemlje, pa tek onda sadnicu.

S napomenom da možete u gornjem dijelu rupe staviti još jedan sloj đubriva, ako se radi o zemljištu siromašnijem organskom materijom i hranjivima, s tim da smanjite količinu.

Obavezno uradite zalijevanje sadnice nakon sadnje. Razlog je da dođe do boljeg kontakta korijena i korijenovih dlačica sa zemljom. Samim tim ste pomoglo svojoj sadnici da živi i napreduje. U suprotnom ona “trpi” i slabiji je procenat primanja.

Nakon sadnje, istisnite zdrak iz jame, jer zrak nije poželjan oko korijena sanice. Ovom pomaže i zalijevanje sadnice, jer začlijemo li je 5 – 10 litara vode, sigurno će istisnuti sav zrak iz rupe.

Prikraćivanje ne raditi odmah, imate vremena, pričekajte do prije kretanja vegetacije i tad izvršite prikraćivanje sadnice na preporučenu ili željenu dimenziju.

Kad govorimo o prikraćivanju sadnice, obratite pažnju na položaj pupa i prikraćivanje izvšite tako da prikraćujete kontra pupa, nikad prema pupu, jer na taj način sva voda sa vrha biljke pada na pup i tako dovodi do propadanja pupa.

Ovo je tema o kojoj možemo pisati stranice i stranice teksta, ali ovaj put toliko. Pratite naš portal, postavljajte pitanja na: info@pravisavjeti.info i čitajte kvalitetne savjete.

Napominjemo da imate mogućnost postavljanje pitanje našem stručnom timu, u veoma kratkom roku odgovaramo na pitanja u smislu da napišemo tekst na tu temu u kategoriji, pitaj agronoma. Ne odgovaramo pojedinačno na pitanja na FB grupama i slično zbog ograničenosti s vremenom.

Naš stručni tim portala pravisavjeti.info vrši besplatno savjetovanje poljoprivrednika i svih oni koji imaju potrebu za savjetom, u ime Boga i bez toga da nam dajete novčanu naknadu.

Pratite nas!

Vaš portal pravisavjeti.info

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Back to top button